Olivér
5 °C
8 °C

Az Együtt nagy húzása: Juhász Pétert teszik pártelnöknek

2017.01.09. 13:46
Juhász Pétert javasolja maga helyett az Együtt pártelnökének Szigetvári Viktor. Ő inkább a választmányt vezetné, egyéniben indulna, és 2018-tól frakcióvezető lenne.

Változás lesz minden bizonnyal az Együtt vezetésében a februári tisztújításon. Juhász Péter lesz ugyanis a pártelnök Szigetvári Viktor helyett - értesült az Index.  

Eljutott ugyanis hozzánk Szigetvári Viktor pártelnöki pályázata, amelyben azt kéri a párttagoktól, hogy ne őt, hanem Juhász Péter jelenlegi alelnököt válasszák meg első számú vezetőnek.

Az Együtt szavazatmaximalizálása szempontjából azt tartom a legjobb megoldásnak, ha Juhász Pétert elnöknek és engem az Országos Politikai Tanács elnökének választotok meg.

Az Országos Politikai Tanács (OPT) az Együtt választmánya, amolyan politikai vitafórum, amely a párt stratégiájáról is dönt, vezetője jelenleg Sértő-Radics István.

Szigetvári nem akar eltűnni az élvonalból, azért akar eggyel hátrébb lépni, mert "a külső térben a többletszavazat-szerzésben a Péter által megjelenített fókuszált, érzelmileg könnyebben átélhető, azonosulást jobban lehetővé tevő politikai karakter alkalmasabb". Vagyis Szigetvári várhatóan továbbra is szervezni szeretné a pártot, a párt arca azonban kifelé Juhász lenne.

Azért is támogatja bátran Juhászt, mert a párt stratégiáját és indentitását érintően nincs közöttük konfliktus. Szigetvári szerint "a pártot vezető tandemként van csak jövőnk és van jövője az Együttnek".

Szigetvári frakcióvezető lenne

Szigetvári olyannyira nem kíván kivonulni a politikából, hogy saját ambícióit is részletezi a tagtársainak. 2018-ban szeretne egyéni választókerületben elindulni (még sosem indult), és meg is jelöli azokat a körzeteket, ahol szívesen lenne egyéni jelölt: Kőbánya-Kispesten vagy Pestszentlőrincen, vagy a XV. kerületben lenne jelölt, illetve még Pest megyében az érdi-diósdi körzet is szóba jöhet. 

Szigetvári azt is írja, hogy ha bejutnak a parlamentbe, 2018-tól szívesen vállalná a frakcióvezetői posztot. Bejutni azonban azért nem lesz egyszerű, mert az Együtt a korábbi döntése szerint külön indul, külön listával, és csak az egyéni körzetekben jelölne együtt képviselőket a többi baloldali párttal. Ha Juhász lesz a pártelnök, nyilván ő vezeti majd a 2018-as listát is, ami azt jelenti, hogy feltehetően Juhász lesz a párt miniszterelnök-jelöltje is, ha állít ilyet. 

Kerestük Szigetvári Viktort, aki az Indexnek megerősítette a pályázatában foglaltakat, de ennél többet nem kívánt mondani, hiszen az Együtt küldöttei döntenek majd a posztokról február 4-én.

Juhász Péter szintén nem kívánt nyilatkozni az Indexnek, annyit mondott, hogy tervezi az indulását a pártelnöki tisztségért, és majd a párt küldötteinek ismerteti először az elképzeléseit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?