Botka külföldi utazásán csámcsog a baloldal

2017.01.09. 11:50
Jövő héten tárgyal az MSZP elnöksége Botka László miniszterelnök-jelöltségéről, a mostani hétfői ülésen nem vesz részt a szegedi polgármester. A baloldalon sokan elkezdtek fújni Botkára az ultimátuma miatt, és a külföldi utazásával próbálják lejáratni.

Nem aratott osztatlan sikert a baloldali pártoknál Botka László múlt heti nyilatkozata, amellyel lényegében ultimátumot adott a  pártvezetőknek. Botka az Indexnek csütörtökön azt mondta: vagy támogatják a pártok, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, vagy találnak egy másik támogatható vezetőt gyorsan, különben nélküle kell végigcsinálni a 2018-as kampányt. 

Az MSZP korábban közleményben jelezte ugyan, hogy támogatja Botka miniszterelnök-jelöltségét, de Szanyi Tibor EP-képviselő Kossuth Rádiónak adott értékelése jól jelezte, hogy nem egységes a párt a kérdésben:

Hát, most meghazudtolnám magam, ha azt mondanám, hogy fú, ez nekem mennyire tetszik!

Szanyi azt mondta, "nem nagyon van oda" Botka László forgatókönyvéért. Ezzel pedig - az Indexnek többen is beszéltek erről - nincs egyedül a pártban. 

A párt egyik vezetője a háttérben például azért szidta Botkát, mert szerinte nem kellett volna kényszerhelyzetbe hoznia mindenkit egy ilyen ultimátummal. Egy másik vezető azt kritizálta, hogy Botka a nyilatkozatában kizárta az előválasztást, holott az MSZP-elnökség elkötelezte magát emellett, ráadásul Botka is nagy élharcosa volt korábban az intézménynek.

Botka tényleg külföldre utazott

Az MSZP-n belüli hangulatot viszont legjobban az jelzi, hogy többen a külföldi utazása miatt kezdték el "rohasztani" Botkát. Így határozta meg legalábbis egy MSZP-s azt a pletykát, amely szerint Botka "a tenger mellől küldte az ultimátumot, és azért nem lehet gyorsan tárgyalni róla, mert ő külföldön sütteti a hasát". A Magyar Idők múlt héten éppen erre a pletykára alapozta azt az információját, hogy Botka külföldi utazása miatt csúsznak a tárgyalások. 

Botka valóban külföldre utazott, a szegedi polgármester azt mondta most az Indexnek, hogy ezen a héten ment szabadságra. Múlt héten tehát - mint mondta - Magyarországon volt, nem a tenger mellől küldött ultimátumot.

Most ünnepeljük a feleségemmel a házassági évfordulónkat, fél évvel korábban lekötöttünk egy utat.

Azt azonban nem árulta el, hová utaznak. Szanyi Tibor nyilatkozatára, illetve az egyéb kommentárokra nem kívánt reagálni, az MSZP jövő heti elnökségi ülésén beszéli át a dolgokat a pártvezetéssel. Botka szerint Molnár Gyulával korábban megegyeztek, hogy a most hétfői MSZP-elnökségi ülés az államfőjelöléssel, illetve az évindítással kapcsolatos ügyekkel foglalkozik, Botka miniszterelnök-jelöltsége csak a következő ülésen lesz téma.

Mit lép az MSZP? És Gyurcsány?

Az MSZP elnökségének jövő héten arról kell döntenie, elfogadja-e Botka László feltételeit, és támogatja-e miniszterelnök-jelöltnek. Ha teljesítik a nehezen teljesíthetőnek tűnő feltételeit, vagyis például az előválasztásról is lemond a párt, akkor Botka elkezdheti a kampányát, és a rendcsinálást a baloldalon. Ennek Botka ellenlábasai, kritikusai nem örülnének. Elutasítás esetén viszont a szegedi polgármester joggal vonhatja majd ki magát a teljes kampányból. Ennek pedig Botka támogatói nem örülnének. 

Az MSZP majdani döntése pedig választás elé állítja a többi baloldali pártot. A DK-nak is döntenie kell például, hogy Botka vezetésével el tudja-e képzelni az együttműködést. Ez elég nehéznek ígérkezik, hogy Botka korábban lényegében azt üzente, hogy csak Gyurcsány Ferenc nélküli közös listát tud elképzelni. Gyurcsány tehát aligha fogadhatja el Botka feltételeit. A DK-sok eddig úgy nyilatkoztak, hogy várják az MSZP végleges álláspontját.