Egyre melegebb lesz a hideg idő

2017.01.09. 07:46 Módosítva: 2017.01.09. 18:34

Update: Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este öt nyugati megye kivételével keddre az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hét elején is marad a kemény, hideg tél. Lesznek olyan területek, ahol - 20 foknál is alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Elszórtan havazásra, hózáporra is készülni kell, a szeles részeken hófúvás is előfordulhat. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanakkor mérsékelte, illetve visszavonta a másodfokú figyelmeztetéseket hétfő délután. Hófúvás miatt már csak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, az extrém hideg miatt pedig a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Dunántúlon - elsősorban Sopron térségében - a helyenként viharos szél hótorlaszokat építhet.

A rendkívüli hideg időjárás miatt a polgárőrök megerősített járőrszolgálatot látnak el, az arra rászorulókat többször is felkeresik ezekben a napokban - mondta a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Erre számítsunk a héten

Hétfőn délutánig a nyugati határ közelében időszakos hószállingózás is lehet. A Dunától keletre is lehet hószállingózás, akár gyenge havazás. Hétfő délutánig a Dunától keletre eső területeken kisebb körzetekben akár 1-3 centiméter körüli hóréteg is kialakulhat. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul.

Kedden a napsütés mellett helyenként kisebb havazás, hózápor is lehet. A leghidegebb órákra mínusz 25 és mínusz 10 fok közé hűl a levegő, napközben mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán változóan felhős lesz az ég. Napközben nem valószínű csapadék, de éjszaka északnyugaton már hó, ónos eső lehet. Este északnyugaton megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 21 és mínusz 8, a maximumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű.

Csütörtökön több helyen valószínű csapadék: a Dunántúlon ónos eső, eső, másutt többnyire hó. Többfelé megerősödik a szél is. Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 14 és mínusz 6, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul.

A gyorsforgalmú utak burkolata nagyrészt száraz, az M1-es autópálya bicskei, komáromi, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszán sónedves.

A főutak általában szárazak, de a Dunántúlon Fertőszentmiklós és Csorna közelében, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, Vas és Zala megyében, valamint Szeged térségében sónedvesek, Körmend és Sárvár tájékán havasak, latyakosak. A mellékutakon többnyire száraz a burkolat, de Vas és Zala megyében, a Bakonyban és Balassagyarmat közelében hó- és jégbordásak, letaposott havasak. A látási viszonyok mindenütt jók, Körmend térségében párás a levegő.