Lehallgatást akart a lehallgatott polgámester is

DSC 1623
2017.01.09. 10:22
Lehet, hogy még visszaüt Ózdon a lehallgatásos módszer aljasságára rámutató válságkommunikációs stratégia: a saját irodájának lehallgatásán látványosan felháborodott polgármestert is feljelentették egy rejtett diktafonos manőver miatt. A rendőrség közben nyomoz, szakértő vizsgált különféle, több embernél lefoglalt informatikai eszközöket, a hivatalban pedig szigorították a biztonsági intézkedéseket.

Lehallgatási botránysorozat borzolja a kedélyeket Ózdon. Röviden a lényeg: a jobbikos polgármester az év végén állt elő azzal, hogy lehallgatták. A felvételek hozzánk is eljutottak, meghallgattuk, és ezekből kiderül, hogy bizony ő is diktafont helyezett el egy jobbikos irodában. Jöjjenek a részletek.

Teátrálisan levetkőzött szilveszter napján Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, a Jobbik alelnöke jelezve, hogyan érzi magát azután, hogy aljas módon lehallgatták a polgármesteri irodájában. Mostanra viszont egy csavarral bővült a történet: 

ellene is van egy rendőrségi feljelentés lehallgatás miatt.

Ironikus módon ez a feljelentés nem született volna meg, ha a polgármestert nem hallgatják le. A feljelentő ugyanis az egyik olyan lehallgatással készült hanganyagra alapozta állítását, amelyen Janiczak hangja hallható, és a polgármesteri hivatalban rögzítették. Szerinte ezen a felvételen arról van szó, hogyan próbált Janiczak az ózdi Jobbik-irodába beügyeskedni egy diktafont úgy, hogy azt senki ne találja meg. 

Nem zsarol, nem segít

Janiczak a szilveszteri, félmeztelen fotós posztban arról írt, hogy hónapokon keresztül tartott a lehallgatása. Minderről akkor szerzett tudomást, amikor egy férfi felkereste decemberben, és közölte vele, hogy összesen 8 GB-nyi felvétele van az irodájából. 

A felvételek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, de a múlt héten eljutottak hozzánk. Janiczak azt mondja, nem hallotta a teljes 8 GB-nyi felvételt, látogatója mindössze két, rövid felvételt mutatott meg neki, egy pedig már korábban, novemberben felkerült egy kicsi, 106 követőt számláló Facebook-közösség oldalára. A polgármester múlt keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: a férfi, aki amúgy nem közszereplő, nem próbálta zsarolni, nem kért tőle semmit a felvételekért cserébe. Nem volt világos, mi a szándéka a látogatással. A polgármester mindenesetre nem tekintette őt "segítő szándékúnak", főleg azért nem, mert a felvételeket nem adta oda neki.

És jöttek is a rendőrök

Bár a polgármester nem nevezte meg, a titokzatos férfit nem volt túl nehéz megtalálni, pláne, hogy ebben segítségünkre volt egy, Janiczakkal és az alpolgármesterével szemben kritikus helyi jobbikos is.

A férfi, aki felkereste Janiczakot az irodájában a felvételek hírével, egy régóta Jobbik-közeli helyi polgár. A felesége Ózd jobbikos országgyűlési képviselőjének, Egyed Zsoltnak a helyi asszisztense, félállásban december 31-ig az ózdi Jobbik-irodában dolgozott, heti váltásban a polgármester édesanyjával.

A telefonban a férfi elmondta, hogy személyes, baráti kapcsolat fűzte a polgármesterhez korábban, feleségével és lányával együtt segített a választási kampányban is. Azt mondta: a hangfelvételeket nem ő készítette, a postaládájában találta. Szerinte Janiczak diplomatikusan kezelte a helyzetet, amikor szólt neki a felvételekről, nem tűnt meglepődöttnek.

A polgármester a találkozó után feljelentést tett, és ezután rendőrök jelentek meg a látogatója otthonában. Lefoglaltak minden adathordozásra alkalmas eszközt: a laptopokat, az összes telefont, CD-t. Majd be is vitték kihallgatásra. Végül tanúként hallgatták ki őt is, a feleségét is. Állítja, hogy a rendőrök, amíg nála jártak, folyamatos telefonkapcsolatban álltak Janiczakkal.

Rejtekhely az álmennyezetnél

Ezután már ő is megtette a feljelentését Janiczak ellen a már említett, diktafonelhelyezést taglaló hanganyag miatt.

A hozzánk is eljuttatott felvételen ugyanis hallatszik, ahogy Janiczak arról beszél, hogy otthagyott valahol egy diktafont bekapcsolva, de nem sikerült felvenni semmit, valami hiba történhetett. A beszélgetőpartnere ekkor megkérdezi, nem lehet-e, hogy megtalálták a diktafont, mire Janiczak elmondja, milyen eldugott helyre rejtette: a fűtéscső kivezetésénél, az álmennyezeten lévő résbe. Hogy milyen helyszínről van szó, az nem hangzik el a felvételen. A feljelentő szerint az ózdi Jobbik-iroda az, az ő feleségét akarták lehallgatni ott, és erre abból lehet következtetni, hogy megjegyzik, csak az a hét a jó, mert a következő héten már nem ő lesz. Hozzátette, le is fotózta azt a fűtéscső melletti rést az irodában.

Van egy másik felvétel is, amelyen szintén az ő családjáról beszélnek Janiczakék, többek közt arról, hogy a házaspár azt tervezi, elköltöznek Ózdról, de kamasz lányukat otthagyják a városban. A férfi elmondta, hogy már egy ideje kritikus a helyi jobbikos városvezetéssel szemben, de itt telt be a pohár, amikor ennyire személyesen a családjáról volt szó. Elmondása szerint amikor rákérdezett a diktafonos dologra, azt mondta neki Janiczak, hogy csak szerették volna kideríteni, ki állt a korábbi szivárogtatások mögött.

Kísérleti fázis

A jobbikos polgármestert a felvétel meghallgatása után mi is felhívtuk. Azt mondta, ők csak ki akarták próbálni a diktafont, azt akarták megnézni, hogy készíthető-e egyáltalán a Jobbik-irodában felvétel úgy, hogy azt nem veszik észre a bent lévők, és hallatszik is, ami bent elhangzik, mivel korábban többször olyan információk kerültek ki, amik ott hangzottak el. De Janiczak szerint a felvételt nem állt szándékukban használni, azonnal kitörölték volna annak tartalmát.

Kipróbáltuk, de csak kísérleti fázisban volt, a felvételen is hallatszik, hogy arról beszélünk, nem sikerült felvenni semmit

- mondta Janiczak. Hozzátette, soha nem csináltak ilyet korábban.

Az ózdi férfi nemcsak a polgármestert jelentette fel, hanem az alpolgármestert, Fidrus Pétert, illetve a jegyzőt is. A felvételek tartalmára hivatkozott: Janiczak és Fidrus szerinte tiltott adatszerzést követett el a lehallgatással.

Megkerestük az ügyben a héten a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányságot. A sajtószóvivő közölte, hogy a személyes adatok védelme érdekében a hatóság nevet vagy bármilyen más, beazonosíthatóságot lehetővé tévő adatot nem szolgáltathat ki. Annyit azonban meg tudott erősíteni, hogy a hatóság feljelentés-kiegészítésben vizsgál egy ilyen feljelentést. Feljelentés-kiegészítésnek a törvény szerint akkor van helye, "ha a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehet állást foglalni".

A városból többen is megerősítették, hogy az ügyben a rendőrség egy másik embernél is tartott lefoglalásokat. Ő pedig Janiczak Dávid egykori sofőrje, akit éppen nyáron, nyár végén helyeztek át először a jegyzőhöz, majd a hivatal portájára. A sofőr az előző, fideszes polgármesternek is sofőrje volt. Telefonon próbáltuk elérni őt is, cikkünk megjelenéséig nem sikerült.

Legjobb lenne nem megvásárlásra használni

Hogy a polgármester már egy ideje tartott attól a házaspártól, amelynek a férfi tagja végül feljelentette, az az egyik hangfelvételből is kiderül. Ezen arról van szó, mi legyen az Egyed Zsolt irodájában dolgozó nővel, amikor majd véget ér ott számára a munkalehetőség. A polgármester latolgatja, segítsen-e neki álláshoz jutni a Biztos Kezdet Gyerekháznál. Inkább arra hajlik, hogy ne.

Azt mondja, "igazság szerint a legjobb lenne nem megvásárlásra használni (a kontextus alapján a Biztos Kezdetnél lévő munkalehetőséget – a szerk.), hanem valami értelmes embernek odaadni", és végül arra is jut, hogy hagyják inkább ezt, majd ha az illető munkát keres, akkor "beintézi" a Mandába. Janiczak ezen a felvételen beszél egy ismerőséről, akinek inkább való lenne a Biztos Kezdetnél az állás, és arról is, hogy attól fél, ha felajánlaná az Egyed Zsoltnál dolgozó nőnek ezt a munkát, akkor ő, „még ha fel nem is veszi” az ajánlatot, esetleg kiírja a Facebookra, hogy meg akarta vesztegetni.

Szenvedélyes, kontroll nélküli

Miután a lehallgatási ügyet a múlt hétvégi vetkőzős poszttal maga vitte a szélesebb nyilvánosság elé, a polgármester narratívája arra épült, hogy a felvételeken hallottak ugyan sértőek, bántóak lehetnek, de tartalmilag biztosan nincsenek bennük igazán fajsúlyos dolgok, nem lesz köztük hazugságot elismerő ózdi őszödi beszéd, és korrupciós ügyeket is hiába vár bárki.

A tűzoltáshoz választott módszer is ehhez igazodott: Janiczak a felvételek gyakran sértő stílusának élét próbálta tompítani, amikor a félmeztelen fotóval eladott posztjában "bizalmas, sokszor szenvedélyes, kontroll nélküli beszélgetésekről írt", olyanokról, amilyeneket az ember az otthonában, a legközelebbi hozzátartozóival folytat.

Az Index birtokába került, több órányi hanganyag legnagyobb része a kívülállóknak érdektelen, szokványos irodai beszélgetés, de a „hangulatkeltésre alkalmas” részek miatt aggódó polgármester nem véletlenül szerette volna jó előre csökkenteni válságkommunikációval a várható felháborodást. Az egyik felvételen elmondja a munkatársainak, hogy nincs kedve épp fogadóórát tartani ("nem akarom most ezt a fogadóórát"), egy másik alkalommal egy nő külsejét tárgyalják ki, megint máskor lehülyéznek valakit. Van, amikor dicsér, de akár az is visszaüthet. Egy felvételen Orbán kommunikációs képességeit méltatja: "hihetetlen az a pali" - mondja Janiczak, "nagy kaliber, az kétségtelen" - reagál valaki az irodában.

Lehet nagyon kínosra is vágni

Csak ne basztassanak

Az egyik felvételen szóba kerül Janiczak egyik régi kampányígérete, az ózdi feltalálók ötleteit váró szabadalmi bizottság. A polgármester azon bánkódik, minek is írta bele ezt a programjába egyáltalán, és a kolléganőjének azt mondja: „valamilyen butított verziója” legyen meg ennek, hogy „ne basztassanak” miatta a médiából. Janiczak erről most az Indexnek azt mondta: egy kolléganője utánajárt a szabadalmi bizottság megvalósíthatóságának, megnézték, és látták az akadályokat, ezért maradtak ennyiben. Egyébként több kampányígéretéről is kiderült időközben, hogy nem vagy úgy valósítható meg, de szerinte ezeket mindig jelezte is a választók felé. (A kampányígéretek megvalósulásáról részletesebben 2015 végén, itt írtunk.)

Bár a fent említett sértő, vagy dicsérő megjegyzéseknél a kontextusnak nincs túl nagy jelentősége, amiatt sem alaptalanul aggódik Janiczak, hogy vágásokkal, néhány másodperces részek nyilvánosságra hozásával olyasmit is a szájába adhatnak az őt lejáratni akarók, amit valójában nem, vagy nem úgy mondott. Létezik például egy olyan felvétel, amelyen Janiczak a munkatársaival viccelődik, és elhangzik tőle egy olyan mondat, hogy "de azért támogatnátok a korrupcióban". A kontextus alapján itt egyértelmű, hogy viccről van szó, de ez az egyetlen mondat önmagában állva kínos lehet, ha valaki kivágja és felteszi a Facebookra.

Hogy kell-e ilyesmire készülnie Janiczaknak, egyáltalán ki készítette a felvételeket, és ő milyen szempontok szerint tervezi vágni, adagolni azokat, nem tudni. A már említett kis Facebook-közösség oldalán eddig mindössze egyetlen egy darab olyan, 1 perc 35 másodperces felvétel jelent meg, amin Janiczak beszél (és egyébként hülyének nevez egy ózdi képviselőt, akivel a polgármester szerint utólag megbeszélték ezt, és elsimították az ügyet). Ez november 21-én jelent meg. Az oldal december 22. óta pedig teljesen passzív már, nincsenek új posztok.

Szabad bejárás volt az irodákba

Janiczak december 29-én tette meg a feljelentést az irodájában történt lehallgatás ügyében. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomoz. A lefoglalt informatikai eszközöket szakértő vizsgálja.

A polgármester egyelőre azt sem tudja, egyáltalán milyen eszközzel hallgatták le. Az irodáját ő már hiába kutatta át, semmit nem talált. Amíg az ügy ki nem pattant, az irodák ajtajait nem zárták, az épületben szabadon mozoghattak az ott dolgozók. A portaszolgálat egészen este tíz óráig működött, így például az esti órákban, amikor már szinte mindenki hazament, sokaknak lehetett alkalma, lehetősége lehallgató eszközt elhelyezni Janiczaknál.

Novemberben, miután kikerült a netre az első hanganyag, biztonsági intézkedéseket vezettek be, az ajtókat most már zárják. A beszélgetések hangulata pedig megváltozott az irodában.

Janiczak azt mondta: a rendőrségi nyomozással párhuzamos, saját belső vizsgálatot nem indítottak a lehallgató kilétének felderítésére. A feljelentést ismeretlen tettes ellen tette meg, és nem is akar nyilvánosan találgatásba bocsátkozni, inkább megvárja a nyomozás eredményét. Szerinte az mindenesetre egyértelmű, hogy politikai támadás történt, politikai ellenfelei akarnak belső konfliktust generálni a városvezetésben, bizalmatlanságot elhinteni vele szemben a városban.

Mit szól a Fidesz?

Mi lehet a büntetés?

Ha valaki "személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok jogosulatlan megismerése céljából más lakásában, egyéb helyiségében vagy az azokhoz tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti", vagyis a tiltott adatszerzés a Btk. szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Nincs túl sok ilyen ügy, a rendőrségi adatok szerint 2016-ban például 11-en követték el ilyen bűncselekményt. A büntetés a gyakorlatban nem szokott letöltendő lenni, a jogerős ítéletek statisztikái alapján leggyakrabban pénzbüntetés vagy egyszerűen próbára bocsátás a dolog vége.

Ózdon többekben felmerült, hogy a Fidesz jól járt a botránnyal, emiatt talán náluk kellene keresni a lehallgatás megrendelőjét is. Ez ellen szól, hogy a Facebook-közösség oldalára néhány nappal a Janiczakra nézve kellemetlen hangfelvétel előtt egy másik hanganyag is kikerült, ami viszont fideszesekre nézve kínos, egy külsős, jobbikos bizottsági tag beszél rajta arról, hogy egy fideszes politikus jól fizető bizottsági helyekért cserébe állt át függetlenként a Jobbik oldalára.

A Fidesz egyébként a héten közleményben ítélte el a lehallgatási ügyet. "Szervezetünk elítéli a törvénytelen eszközök alkalmazását, bármiről legyen is szó, bárki ellen is irányuljon, politikai hovatartozástól függetlenül” - írták, de közben azért alaposan kiosztották Janiczakot. Hatásvadásznak nevezték a félmeztelen fotós reakcióját, és emlékeztettek arra is, hogy ő vásároltatott kémszemüvegeket a közmunkások megfigyelésére.

A polgármester, aki egyben a Jobbik egyik alelnöke is, azt mondja, a pártja mögötte áll. „A Jobbikban ellenem vagy irányomban semmilyen vizsgálat nem indult. A párt egységesen támogat mindenben" – jelentette ki.

Többekben felmerült, hogy elképzelhető, hogy maga Janiczak Dávid készítette a felvételeket az irodájában, csak véletlenül kikerülhettek onnan, hiszen volt már rá példa többször, hogy jobbikosok készítettek titokban felvételt beszélgetésekről a városban, például a kampány alatt. Janiczak azonban ezt a feltételezést visszautasította, képtelenségnek" nevezte.