Hárommillióért adna oda közérdekű adatokat a budavári önkormányzat

DSC 6140
2017.01.11. 08:41

A Budavári Önkormányzat vezetése nem szívesen osztaná meg a nyilvánossággal, miként gazdálkodik a kerület bérlakásvagyonával, ugyanis csaknem hárommillió forintot (pontosan 2 819 460 forintot) kér a hivatal a Magyar Nemzettől az ingatlan-bérbeadások részleteit tartalmazó közérdekű adatokért - írja a lap.

A Magyar Nemzet azután fordult az I. kerülethez, hogy a fideszes Nagy Gábor Tamás polgármesterről megírták, a valós piaci árak töredékéért bérel lakást az általa vezette önkormányzattól, miközben saját lakása is van. 

Budapest egyik legelőkelőbb kerületének vezetője patinás műemlék épületben egy 71 négyzetméteres lakást bérel havonta 80 ezer forintért, noha ennek az összegnek a többszöröséért lehet kivenni lakást valós piaci áron a Várban. Az Index azt is megírta, hogy rendszerszinten osztogatják potom pénzekért az értékes ingatlanokat a Várban. Például egy vállaltan jobboldali Kossuth-díjas színésznek csupán 45 ezer forintot kell fizetnie az Úri utcában egy műemlék épületbeli, 117 négyzetméteres ingatlan után. 

A Magyar Nemzet az önkormányzattól meg szerette volna tudni, hogy összesen hány önkormányzati bérlakása van a kerületnek, mekkora méretűek, és mekkora havi bérleti díjért hasznosítja őket. Továbbá azt is kérték a hivataltól, hogy a jelenleg is érvényes bérleti szerződések másolatát (anonim formában) küldje meg részükre.

Nagy Teodóra jegyző szerint ha a szerződéseket anonim formában küldik meg, az a „hivatal alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Mintegy 1500 bérleti szerződésről van szó, amelyet az irattárból kiemelni, anonimizálni és beszkennelni a kollégája számára 1470 munkaórába kerülne, és ezért csaknem hárommillió forint költségtérítést kérnek.

A jegyző válaszában mindössze egy kollégáját említi, vagyis csak egy ember dolgozna az adatok összegyűjtésén. Ez pedig azt jelenti, ha még ki is fizetné a Magyar Nemzet a milliós összeget, a közadatokra több mint kilenc hónapot kellene várni – a hivatal számításai alapján.