Influenzajárvány van Magyarországon

2017.01.11. 18:16 Módosítva: 2017.01.11. 18:24

Magyarországon influenzajárvány van - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán az MTI-vel.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint a múlt héthez képest duplájára - több mint 16 ezerre - emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - írták a közleményben.    

A betegek több mint 40 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, közel 30 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A megbetegedettek mintegy 16 százaléka gyermek, 14 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az év első hetében Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett egy-egy jelentés. A megbetegedések egy óvodát, egy általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek - olvasható az OEK jelentésében.

Az év első hetében valamennyi megyében megnőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Az orvoshoz fordulók aránya Pest, Szebolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést tíz területen diagnosztizáltak. Az első héten vizsgált minták csaknem felében mutatták ki az influenza vírust. 29 influenza A és egy influenza B vírust azonosítottak. 

Az ÁNTSZ szerint eddig négy egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat. A honlapjuk alapján

  • Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház telephelyén és a kórház krónikus belgyógyászati osztályán december 23-a óta,
  • a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán december 27-e óta
  • Mosonmagyaróváron a Karolina Kórház ápolási osztályán január első hetében
  • az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikus fekvőbeteg ellátási területén szintén első hetében rendeltek el látogatási tilalmat.