Balos polgármesterek: Botka Laci a legélesebb kés a fiókban

2017.01.12. 10:36
Több város, például Salgótarján és Kazincbarcika MSZP-s polgármestere is kiáll Botka László miniszterelnök-jelöltsége mellett. A 168 Órának jelezték, hogy ilyen, helyben sikeres emberre van szükség, hogy a Fideszen és a Jobbikon túli világot közös nevezőre hozza.

Vállaljon szerepet Laci, mert ő a legélesebb kés a fiókban!

Ezt Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere nyilatkozta a 168 Órának. Azt mondta, örült, amikor először felmerült, hogy Botka László magasabb pozíciót tölthet be, esetleg miniszterelnök-jelölt lehet, mert az MSZP-nek a helyi politikusokra építve kellene politizálnia.

Szerinte a helyben megmérettetett emberek képesek arra, hogy a Fideszen és a Jobbikon túli világot közös nevezőre hozzák.

Szitka Péter
Szitka Péter
Fotó: Vajda János / MTI

Nem ő az egyetlen balos polgármester, aki kiállt Botka László jelöltsége mellett. Hasonlóan nyilatkozott a lapnak Fekete Zsolt, Salgótarján tavaly megvá”lasztott szocialista vezetője is: „Botka kompromisszumkész ember. Polgármesterként tudja, a túléléséhez a helyi ellenzékkel is meg kell tudni állapodni.

Emellett Máté Antal, Nyírbátor polgármestere és Csige Tamás, Hajdúdorog vezetője is jelezte, Botka mellett van.  A 168 Óra szerint a balos polgármesterek azzal is megtámogatják majd Botkát, hogy valamilyen közös nyilatkozatot is kiadnak.

Árnyékkormányszerű működés jöhet

Botka László december végén jelentette be, hogy három feltétellel vállalja a baloldali miniszterelnök-jelöltséget. Majd az Indexnek múlt héten azt mondta, legkésőbb tavaszig dönteniük kell a pártoknak, vagy kiszáll a kampányból. 

Az MSZP közleményben már jelezte támogatását, az elnökség jövő héten egyeztet Szeged polgármesterével a kérdésről. A dolog nem lesz sima, hiszen az elnökség információnk szerint ragaszkodik például az előválasztáshoz, amit Botka nem szeretne. Emellett a párton belül többen kritizálták Botka lépését, hogy egyeztetés nélkül kényszerhelyzetbe hozta az MSZP-t és a többi baloldali pártot, és például a külföldi utazásával próbálták párton belül lejáratni.

Molnár Gyula pártelnök ugyanakkor az InfoRádiónak szerdán azt nyilatkozta, hogy egyetért Botka László feltételeivel, és a szegedi polgármestert a párt miniszterelnök-jelöltjének tekinti. Molnár bejelentette, hogy február 18-ra nagy rendezvényt tervez az MSZP, ahol be szeretnének mutatni három-négy olyan szakpolitikust, akik hitelesen tudják képviselni a pártot.

Arra a kérdésre, hogy ez árnyékkormány létrehozását jelenti-e, azt válaszolta, erről azután dönt az elnökség, miután tárgyalt Botka Lászlóval.