Lázár János megértést kért Németh Szilárdnak az érzékenysége miatt

2017.01.12. 13:57 Módosítva: 2017.01.12. 16:13

Cikkünket folyamatosan bővítjük!

 • A kormány visszaállítja az idegenrendészeti őrizet intézményét. Vagyis a menekültkérelem elbírálásáig senki nem hagyhatja el a menekülttábort.
 • A civil szervezeteknek nagyobb nyilvánosságot kell vállalniuk. De a kormány nem fog dönteni senkinek az elsöpréséről, eltakarításáról.
 • A civilek eltakarításáról beszélő Németh Szilárd számára Lázár megértést kér, szerinte a nemzeti oldal politikusai érzékenyek "a külföldről érkező befolyásolási folyamatokra".
 • Jövő héten jön az újabb hideghullám. Lázár azt kérte a hajléktalanoktól, hogy mihamarabb menjenek be a hajléktalanszállókba, ne maradjanak az utcán a hidegben.
 • 76,7 milliárd forintos büntetést szabott ki az EU a négyes metró beruházásával kapcsolatos visszaélések miatt.
 • Március 31-től megszűnik a letelepedési kötvény.
 • Január 30-án Orbán Viktor az MSZP-s Botka László által irányított Szegedre látogat a Modern Városok Program keretében.

Visszaállítják az idegenrendészeti őrizetet 

Fokozódik a migrációs nyomás az idén, ezért a kormány úgy döntött, hogy visszaállítja az idegenrendészeti őrizet intézményét – mondta Lázár János a 75. kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a menekültkérelem elbírálásáig senki nem hagyhatja el a menekülttábort, nem mozoghat szabadon az országban.

Lázár később kifejtette, hogy az ország határán kívánják megoldani az őrizetet, vagyis a tranzitzónákat nem lehet elhagyni majd Magyarország felé. Ha a migránsok nem mozoghatnak majd szabadon az országban, akkor a körmendi tábort is bezárják - vetítette előre Lázár.

A kollektíven alkalmazott idegenrendészeti őrizet elvileg szemben áll az uniós elvekkel, de Lázár azt mondta, hogy szerintük tavaly Európa nem tudta megoldani a menekültkérdést a saját eszközeivel. Ezért meg kell erősíteni a határvédelmet, ahogy ma erről Orbán Viktor is beszélt a határvadászok eskütételén

Nem takarít el egyetlen civilt sem a kormány

Szó volt természetesen a civilek "eltakarításáról" is, amelyről Németh Szilárd Fidesz alelnök beszélt az elmúlt napokban. Lázár szerint felkavarta a magyar és a nemzetközi érdeklődést a civilek ellenőrzéséről kapcsolatos vita, de még semmilyen javaslatot nem terjesztettek be.

a kormány nem fog dönteni senkinek az elsöpréséről, eltakarításáról

- mondta Lázár, ugyanakkor szerinte mindenkinek joga van megtudni azt, hogy ki akarja befolyásolni az ország ügyeit. "Aki a politikában részt vesz, vállalnia kell a nyilvánosságot.

Lázár János szerint a vagyonnyilatkozat az egyik módja lehet a civil szervezetek forrásainak megismerésében.

A nemzeti oldal politikusai érzékenyek

Németh Szilárd és Hollik István nyilatkozatáról azt mondta, hogy megértést szeretne kérni a "nemzeti oldali politikusainak". Meg kell érteni, hogy "a nemzeti oldalon sokan érzékenyen reagálnak a külföldről érkező befolyásolási folyamatokra". Lázár azt mondta később újságírói kérdésre, hogy nem fog elhatárolódni Németh Szilárdtól,

a megfogalmazásban lehetett volna megfontoltabb, de abszolút értjük, miről beszélt.

A nemzeti oldal érzékenysége azért erősödött különös módon, mert  külföldi segítséggel szervezték a félmillió illegális bevándorlót Magyarországra. Lázár meg is nevezte Soros Györgyöt, aki "valódi ellenzéki hiányában jelenti a valódi ellenzéket".

Lázár köszönetet mondott bizonyos civileknek

Mármint azoknak a civileknek, illetve önkormányzatoknak, amelyek segítettek a hajléktalanoknak és a rászorulóknak a hideg átvészelésében. A kormány az ülésén áttekintette a hideggel kapcsolatos helyzetet, jövő héten ugyanis újabb hideghullám érkezik.

Lázár azt kérte a hajléktalanoktól, hogy mihamarabb menjenek be a hajléktalanszállókba, ne maradjanak az utcán a hidegben.

Lázár a hideggel kapcsolatban megjegyezte, hogy az ország energiaellátása megfelelő, elegendő energiakészlettel rendelkezik. A fogyasztás 87 millió köbméter naponta, de ennél többre is fel vannak készülve. 3,7 milliárd köbméter gáz volt a szezon kezdetekor a tárolókban. 

76,7 milliárdos bírság a négyes metró ügyében

Az OLAF, vagyis az európai csalásellenes hivatal lezárta a négyes metróval kapcsolatos vizsgálatát, ennek áttanulmányozása után a kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Lázár szerint a jelentés "egy nemzetközi baloldali bűncselekményre", amelyet Demszky Gábor vezetésével követhettek el. A 76,7 milliárd forintos büntetést át fogják hárítani.

Áprilisban már nem lesz letelepedési kötvény

Március 31-től megszűnik a letelepedési kötvény. Varga Mihály jelentése szerint ugyanis Magyarország függősége jelentősen csökkent az elmúlt években, mivel egyre több belföldi szereplő vesz állampapírt.

A Jobbik éppen ezt követelte tavaly, emiatt nem szavazta meg az alaptörvény hetedik módosítását a kvótákról. Erre most nem tért ki Lázár.

Orbán-Botka találkozó

Folytatódik a Modern Városok Program, mégpedig nem akármilyen állomással. Orbán Viktor január 30-án Szegedre látogat, erről Lázár ma egyezett meg Botka László szegedi MSZP-s polgármesterrel. Lázár szerint a kormányfő 

együttműködést ajánl Szeged városának.

A találkozó azért ígérkezik különösen pikánsnak, mert Botka László december végén jelezte, hogy amennyiben teljesülnek a feltételei, vállalná a baloldali miniszterelnök-jelöltséget.

Óvakodjanak a békéscsabai fogdától, ott 16 éve egy AIDS-es román férfi volt előzetesben  

Lázár büszke rá, hogy az ezredfordulón joghallgatóként részt vett a (most álcivilnek tekintet) Magyar Helsinki Bizottság fogdamegfigyelési programjában, és hasznosnak tartja a programot és akkori munkáját. A vidéki fogdákról ugyanakkor szörnyű emlékei vannak, és (viccelődve) mindenkit óvott a szerinte legrémesebb békéscsabai fogdától, ahol egy "AIDS-es román férfival" találkozott.

Országos Roma Önkormányzat: a lónak is négy lába van...

Lázár nagy dilemmának nevezte az ORÖ-nél hiányzó 1,6 milliárd forint kipótlását. A lónak is négy lába van, mégis megbotlik – kommentálta a közpénzek ellopása kontextusában feltett kérdést. Szerinte az ORÖ érintett vezetői tévedtek, és súlyos hibát követtek el. A legfőbb érv azonban az volt, hogy a plusztámogatással (1,3 milliárd), megmentsék az ORÖ-t a csődtől. "Hogyan tudnánk a roma felzárkóztatást támogatni, ha becsődöl az országos képviselet? – tette fel a kérdést. A hibáért szerinte ettől függetlenül a felelősséget valakinek viselnie kell.

Többletköltségek, béremelések, módosítások

Lázár egyéb bejelentései:

 • Új szabályok lesznek a közbeszerzéseknél, mégpedig a többletköltség-igények elbírálásánál. 30 százalék fölötti kiegészítésre például a továbbiakban nem lesz lehetőség. Ez már a folyamatban lévő beruházásokat is érinti. 
 • Január elsején megtörtént a béremelés a 35 ezer fős kormánytisztviselői karnál. A háttérintézményektől több száz feladat került át a járási hivatalokba.
 • A családi otthonteremtési kedvezményekkel kapcsolatban a kormány áttekintette, hogyan lehetne megkönnyíteni az építkezési szabályokat. A jövőben itt módosítás várható.
 • Orbán Viktor nem tesz büntetőfeljelentést a meghamisított interjúja ügyében.
 • Lázár nem tud arról, hogy Donald Trump leendő amerikai elnökkel létrejönne valamiféle találkozó.
 • A földárverésekből befolyó teljes 270 milliárd forintot az államadósság-csökkentésre fordítják majd.
 • Van rá esély, hogy a felcsúti kisvasút továbbépül Etyekig és Bicskéig.