16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Alakul a jégpáncél, amire 20-30 centi hó is eshet

D VAJ20170113001
2017.01.13. 06:09
Több megye járásaira már a másodfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban az ónos eső miatt. Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól. Délután jön a havazás, a magasabban fekvő területeken 30 centi hó is eshet.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható a nap folyamán tartós ónos eső, ezért ezeken a területeken másodfokú a figyelmeztetés. Szintén az ónos eső miatt Békés és Heves megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható, többfelé 15-20 milliméter körüli mennyiség hullhat.

Jön a havazás

Előreláthatólag a déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havas eső, mellett havazás várható.

Várhatóan a délutáni, esti óráktól már a síkvidéken is inkább a havazás lesz a jellemző,

  • ezeken a területeken 10 centiméternyi,
  • a magasabban fekvő részeken akár 15-20 centiméternyi hóréteg alakulhat ki,
  • az Északi-középhegységben 25-30 centiméternél is több hó hullhat.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szintén a hó miatt a fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője fokozott figyelmet kért az útnak indulóktól, hiszen a megváltozott útviszonyok miatt lassabban kell vezetni. A havazás és az ónos eső miatt fennakadások lehetnek a forgalomban, ezért hosszabb menetidőre kell készülniük az érintett térségekben közlekedőknek - mondta az MTI-nek.

Lehetőleg ne induljanak útnak

A rendőrség is azt kéri, hogy a közlekedők járműveik sebességét az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

A közútkezelő viszont egyenesen azt kéri a közlekedőktől, lehetőleg ne induljanak útnak az ónos esőben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb információi alapján Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről ónos esőt jelentettek. "A síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék" - írta a cég.

Budapesten egész éjjel takarítottak

A közterület-fenntartó folyamatosan végzi a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, így pénteken üzemkezdettől a BKV járatai fennakadás nélkül közlekednek - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

A fővárost éjjel egy óra körül érte el a csapadékzóna, változó intenzitással, változó halmazállapottal. Volt ahol havazott, volt olyan terület, ahol ónos eső esett. Az FKF szerint a havazás előtt megelőző szórást végeztek. Az éjszakai műszakban 79 géppel takarították a hótól az utakat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a mellékutak ismét havasak, megtisztításukat csak a több mint 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózat rendbetételét követően tudják megkezdeni. Az ingatlanok előtt a járdák takarítása a tulajdonosok, üzemeltetők kötelezettsége.

Borítókép: Havazás Miskolcon, Vajda János / MTI  • Hírek
  • Hírek