Víz és fűtés is alig van Dunaújvárosban, tüntetés készül

2017.01.14. 19:39
A polgármester szerint „a kormány sikeres rezsicsökkentése” miatt hisztizik a helyi vízművek, a hiteltelen Jobbik és a migránsokat simogató Gyurcsány-párt, de ő megvédi a lakókat.

Dunaújváros lakói tömegesen panaszkodnak a Facebookon szerveződött csoportokban arról, hogy alig csöpörög a víz a csapokból, nemhogy zuhanyozni nem lehet, de a vécét lehúzni sem; van, aki azt mondja, az orvos hűtőfürdőt írt elő a gyerekének, de ehhez sincs elég víz a csapban, sokan azt írják, palackos ásványvízzel kell mosdatniuk a gyerekeiket. Mások arra panaszkodnak, hogy a távfűtés is alig működik. Mindezek miatt a lakók hétfőn tíz órára demonstrációt terveznek a helyi víziközmű-szolgáltató, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) székháza elé, bár a lakosok még nem tudtak megegyezni sem az időpontban, sem abban, hogy egyáltalán utcára akarnak-e vonulni.

A gondok még 2016 végén, december 28-án kezdődtek. A DVCSH akkor jelentetett meg egy közleményt, amelyben azt írják, a Nemzeti Fejlesztési Miniszter rendelete értelmében a cég távhőtámogatása „közel nullára csökkent” és „bevezetésre került a negatív távhőtámogatás”, így a cég vesztesége várhatóan 450-480 millió forintosra nő majd, ami „veszélyeztetheti a szolgáltatás folyamatos fenntartását”.

Ezért a DVCSH közölte: „a korábbi évek gyakorlatától kissé alacsonyabb, de a távhőszolgáltató tevékenységét szabályozó jogszabályokban előírtaknak még megfelelő fűtöttségi szintet” fognak csak biztosítani a távfűtéses lakásokban, és a díjakat is emelni fogják, lakásonként évi 2000-2800 forint körüli összeggel.

A cég a szokatlanul forradalmi hangú közleményben azt is közli: szerintük nem létezik olyan, hogy negatív távhőtámogatás, ehelyett arról van szó, hogy „a dunaújvárosi távhőfogyasztók a fizetett távhő hődíjuk közel egyharmadát lényegében adóként az államnak fizetik meg”, pedig a közelmúltban 60 százalékkal csökkent a földgáz ára, úgyhogy inkább csökkenteni kéne a díjakat. „Hogy világos legyen: az energiahivatal nem a fogyasztók által megfizetendő díj egységárát csökkentette le 1064 forinttal, hanem azt a távhőszolgáltatótól vonja el, miután beszedte a magasan tartott díjakat a fogyasztóktól!” – írják a közleményben, csupa vastagított betűvel. Hozzáteszik: „A DVCSH Kft. minden lehető jogorvoslati lehetőséget igénybe fog venni (…), melyben elvárjuk segítő támogatásukat még akkor is, ha az a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal szemben történik is.”

De ha azt hittük, a DVCSH közleményének hangvétele meglepő, akkor elég csak elolvasni a fideszes polgármester, Cserna Gábor másnapi reakcióját, hogy igazi gyöngyszemeket találjunk. Ebben Cserna egyrészt persze megnyugtatja a dunaújvárosiakat, hogy a városvezetés mindent megtesz a törvényeknek megfelelő szolgáltatások biztosításáért, másrészt közli: „Városunk legproblémásabb szolgáltatója, a DVCSH Kft., ahelyett, hogy a törvényeknek megfelelően szolgáltatna, ahogy azt más városokban más szolgáltató teszi, jól időzített módon, az egyik legszentebb ünnepünk idején riogatja”, sőt „fenyegeti” a dunaújvárosi embereket. Aztán a közlemény egy váratlan fordulattal így folytatódik: „Nem engedjük, hogy a városlakók érdekei sérüljenek azért, mert a Kormány sikeres rezsicsökkentésének eredményeként, a DVCSH Kft. kisebbségi tulajdonosa nem tud akkora profitot realizálni, mint azt tette a korábbi években. Önkormányzatunk a dunaújvárosiak érdekeit tartja szem előtt, ellentétben a hiteltelen Jobbikkal, akik ahogy a rezsicsökkentést is folyamatosan támadják, jelen ügy esetében is a migránsokat simogató »Gyurcsány párt« mellé állnak, és kicsinyes módon, politikai előnyt igyekeznek kovácsolni a kialakult helyzetből.”

De ha ez nem lett volna elég, január 9-ére már a vízzel is problémák adódtak; ekkor tájékoztatta a DVCSH a polgármestert az ivóvízellátás nehézségéről: mint írják, a Duna alacsony vízállása és az extrém hideg miatt a parti kutakból „csak rendkívüli erőfeszítések árán termelhető ki az ivóvíz”. Van viszont a levélnek egy érdekesebb pontja is: a cég szerint a hatóságok és az önkormányzat „kikényszeríti”, hogy a cég ivóvízzel lásson el egy olyan fogyasztót, amely kívül esik a DVCSH ellátási területén, a vízvételezésre pedig nincs engedélye, sem szerződése – és ez hozzájárul ahhoz, hogy a dunaújvárosi lakóknak nem jut elég ivóvíz.

Megkérdeztük mind a polgármestert, mind a DVCSH-t arról, hogy milyen fogyasztóra és milyen kényszerítésre utalgatnak ilyen rejtélyesen; amint választ kapunk, frissítjük a cikket. A levélben a cég mindenesetre azt írja, erre a „kikényszerített szolgáltatásra” számos esetben felhívták a polgármester figyelmét, de a jelzések „süket fülekre találtak”. „Ismételten és nyomatékosan felszólítjuk Tisztelt Polgármester Urat, hogy döntéseiket a dunaújvárosi lakók (…), ne pedig egy másik szolgáltató által ellátandó másik település érdekei figyelembe vételével hozzák meg!” – zárják a cégtől szinte már megszokottan felpaprikázott hangulatú sorokat.

A DVCSH január 13-án aztán újabb levélben tájékoztatta a polgármestert arról, hogy a továbbra is fennálló vízellátási problémák miatt megkezdték a kutak tisztítását és korszerűsítését.