Árpád
-2 °C
4 °C

Első céljuk, hogy megakadályozzák a budapesti olimpiát

2017.01.16. 11:56
Csütörtöktől elkezdi az aláírásgyűjtést a 2024-es olimpia megrendezése ellen a Momentum Mozgalom, értesült az Index a szervezet vezetőjétől. A fiatalokból álló csoport csak most tűnt fel, és vezetőik nem titkolják: az Orbán-rendszer ellen vannak, politikai változást akarnak, és a párttá válást sem tartják ördögtől valónak.

A semmiből tűnt fel a napokban egy mozgalom, amely rögtön egy gyengébb szóviccel jelezte, hogy nem kér a budapesti olimpiából. A Momentum Mozgalom NOlimpia elnevezésű kampánya nemcsak a 2024-es sportesemény megrendezését akarja ellehetetleníteni, hanem az egész Orbán-rendszer kritikáját is be akarja mutatni.

A még 2015-ben alakult, tavaly egyesületté váló, főleg fiatalokból álló csoport decemberben nyújtott be helyi népszavazási kezdeményezést az olimpia ellen. A kérdésüket a fővárosi választási bizottság hitelesítette, most pedig a Kúria jóváhagyta azt, csütörtökön pedig elindul az aláírásgyűjtés – mondta az Indexnek Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Ahhoz, hogy erről a kérdésről valóban népszavazás legyen Budapesten, 30 nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteni. A feladat nem ígérkezik könnyűnek, hiszen mindössze bő négy hét áll rendelkezésre, hogy pártszervezeti háttér és mindenféle címlista nélkül összeszedjenek ennyi érvényes budapesti aláírást.

Nem Soros áll mögöttük

Fekete-Győr András szerint a nagyjából 140 fős mozgalom tagjai lelkesedéssel próbálják pótolni a hiányosságokat, 25 csomóponton fognak gyűjteni, és minél több helyre is igyekeznek bekopogni. 

És más szervezetek, pártok segítségét is elfogadják. Fekete-Győr azt mondta, függetlenek minden párttól, „Soros György sem áll mögöttünk”, de bármelyik baloldali párt, a Jobbik, sőt renitens fideszesek segítségét is elfogadják, ha hiteles aláírásokat juttatnak el hozzájuk. A kampányukat tagdíjakból és mikroadományokból tervezik finanszírozni. 

A budapesti olimpia pályázatának megakadályozása nemzeti ügy.

Fekete-Győr szerint ugyan a mozgalom tagjai nagyon szeretik a sportot, szeretik nézni az olimpiát, de a 2024-es budapesti pályázat lebonyolítása jól mutatja „a jelenlegi rendszer betegségeit”. Fekete-Győr, illetve a mozgalom egy másik vezetője, Orosz Anna azt mondta: teljesen nonszensz Magyarországon az olimpia, amíg nincs gazdasági és társadalmi fellendülés, ráadásul a hatalom az embereket sem kérdezte meg, valóban erre költenék-e a pénzt. 

Az Orbán-rendszer ellen harcolnak

A NOlimpia-kampánnyal nem elsősorban az olimpia ellen harcolnak, hanem a rendszerszintű problémák ellen. Szerintük a milliárdokat nem az ötkarikás játékok megrendezésére, hanem öt másik ügyre – az egészségügyre, az oktatásra, a lakhatásra, a megélhetésre és a közlekedésre – kellene fordítani.

15726893 808495742625576 3913163939797673671 n
Fotó: Andras Paldi/Momentum Mozgalom / Facebook

A Momentum Mozgalom nem titkolja, hogy ezzel a kampánnyal a jövőbeni terveiket is építik. A mozgalomnak ugyanis politikai céljai vannak. Fekete-Győr azt mondta, hogy hosszú távú céljuk a párttá alakulás, akár 2018-ban is elindulhatnak a választáson. 

A főként húszas és harmincas éveikben járó egyetemista és pályakezdő orvosokat, tanárokat, informatikusokat, jogászokat, közgazdászokat az köti össze, hogy politikai árváknak” tartják magukat, akik nem találták a pártjukat, a közösségüket, a jövőképüket, így saját kezükbe vették a sorsukat

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?