Megszólalt Kisbandi, az alvilág volt "bankára"

2017.01.16. 12:05 Módosítva: 2017.01.16. 13:23

Hosszú videóinterjút adott a Pestisrácoknak az alvilágban csak Kisbandiként ismert Lakatos András, amiben a kilencvenes évekről, de főleg Portik Tamásról beszél. A brazil rendőrök még 2015 áprilisában, a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján fogták el és vették őrizetbe az alvilág egykori bankárának is nevezett férfit. Lakatos  ellen egy 2011-ben és 2012-ben történt szállítmányozási csalás miatt adott ki nemzetközi és európai elfogatóparancsot a rendőrség. Kisbandi még szabadlábon, Portik Tamás elfogása után, 2012 őszén több leszámolásos ügyben is vallomást tett az olajos vállalkozóra.

Kisbandi most az interjúban elmondta, a hírhedt olajos cég, az Energol egykori tagjait, Drobilich Gábort, a Brazil gúnynevű Ferencsik Attilát, valamint Portik Tamást nagyon régről ismeri. Brazilt még a nyolcvanas évekből, a Lőrinc étteremben zsugázott vele, Portikkal együtt bokszolt, Drobilichot akkor még csak futólag ismerte. (Drobilich a nyolcvanas években már ismert figura volt az éjszakában, anno profi betörőként ténykedett, később pedig ő karolta fel a nyolcvanas évek végén telefonfülke fosztogatásokból élő Portik Tamást és vette be az Energolba. A Lőrinc étterem a nyolcvanas évek gengsztervilágának egyik fontos helyszíne volt, megfordult ott mindenki, aki akkoriban számított.) 

"Olyan embernek ismertem meg, aki elképesztő sok pénzt keresett, az én értékítéletem szerint ezt a pénzt ő soha nem élvezte. Semmilyen formában nem élte az életét, azon kívül, hogy számolgatta a pénzét, régiségeket vett, egyebeket" - mesélte Portikról. Feltehetőleg arról az időszakról, a kilencvenes évek elejéről beszélt Kisbandi, amikor Portik már az Energol egyik igazgatójaként kereste az olajos pénzt.

Kisbandi szerint ekkoriban Portik apjaként tisztelte Drobilich Gábort, ő volt az energolosok főnöke. Azt állítja, nem irányította őket a katonai titkosszolgálat (és annak már elhunyt vezetője, Stefán Géza), ezzel kapcsolatban Kisbandi csak annyit mond az interjúban: Portiknak volt titkosszolgálati kapcsolata, de "az egy dolog". Kisbandi szerint Portikot nem irányította semmilyen titkosszolgálat, 100 százalékban önjáró volt, később szerinte már Drobilichék sem tudtak rá hatással lenni. 

Kisbandi szerint az energolosok milliárdokat kerestek az olajozásból, de 1996-ig sem a politika, sem a titkosszolgálat nem volt benne ebben az olajos történetben. Saját magáról azt mondta, ő is az egyik finanszírozója volt az olajos üzletnek. Ez némiképp ellentmond annak, hogy ő csak egy stróman volt, márpedig később erre is utalást tesz. 

Kisbandi azt állítja, hogy amikor a kilencvenes évek közepén magánbankot akart alapítani, akkor ebbe beszálltak Portikék 70 millió forinttal. Egy éven keresztül húzódott az engedélyek beszerzése, Kisbandi szerint a hatóságok mindenbe belekötöttek, végül megtagadták az engedélyt. Ennél a pontnál kicsit zavaros a Kisbandi által előadott történet, mert ekkor már arról beszél, hogy 300 milliót kapott Portikéktól, amit aztán megforgatott. Kisbandi állítása szerint később jött rá, hogy Portikék, azaz az energolos kör fúrta meg a projektjeit a háttérben, így a magánbankját is, hogy aztán mindig újabb és újabb pénzekre legyen szüksége. "Ennek az volt a lényege, hogy mindig szükségem legyen rájuk, és mindig oda tudják adni a pénzt nekem, amivel keresem nekik a pénzt állandóan" - magyarázta Kisbandi. 

Kisbandi elmondása szerint az egyik olajos üzletből 908 millió forint járt volna neki, de Portik "felszámolta neki a kamatos kamatnak a kamatát", ezért ebből a pénzből megtartott magának 900 milliót, neki pedig csak 8 milliót adott. Ezen kívül még tartozott Brazilnak és Portiknak is egy akkora összeggel, ami később megint felment 300 millióra.

Juhász Péternek bizonyítéka van, hogy a TV2 és a Ripost hazudott

Az interjúban a riporter rákérdez arra, hogy Portik ismerte-e korábban Juhász Pétert. Erre Kisbandi azt feleli, hogy "úgy gondolom, igen", de semmilyen konkrétumot nem közöl és a riporter nem is faggatja tovább erről. És ismét egy ellentmondás: Kisbandi ugyanis maga mondja el ugyanebben az interjúban, hogy a jelenlegi történésekre nincs rálátása.

Juhász Péter egyébként épp ma egy Facebook-videóban számol be arról, hogy a bíróságon ismét elbukott egy ellene indított karaktergyilkossági kísérlet. A Ripost is megírta ugyanis, hogy egy Menyhárt Attila nevű bűnöző a TV2-nek azt mondta: a börtönben ételosztás közben maga Portik Tamás mondta el azt neki, hogy ő irányítja Juhászt. Juhász elmondása szerint a Ripost sem akarta tanúként megidézni a bíróságra Menyhárt Attilát, aki ezek szerint hamis tanúzás terhe mellett nem merte megismételni ezt az állítását.

Juhász ügyvédje írásos igazolást is kért a büntetés-végrehajtástól arról, hogy egyáltalán lejátszódhatott-e a börtönben ilyen beszélgetés Menyhárt és Portik között. A bv válasza szerint Portikot a börtönben és a bírósági tárgyalásokra szállítva is szigorúan elkülönülten őrzik. Számára az ételosztás is azt jelenti, hogy a zárkájába a tátikán keresztül beadják az ételt, azaz ilyen esetekben is kizárt, hogy valakivel beszélgethessen.

Kisbandi először 1996. október 6-án hagyta el Magyarországot. Az alvilági legendárium szerint az éjszakai életben több embertől kért nagyobb pénzeket, sok embernek tartozott, majd amikor már nagyon égett a lába alatt a talaj, akkor lelépett az országból. Korábban az alvilági leszámolásokat is annak tudták be, hogy Kisbandi lelépett a pénzekkel és ez vezetett alvilági háborúhoz. Kisbandit nemzetközi elfogatóparancs alapján 2000 nyarán vette őrizetbe az FBI Miamiban, amikor egy helyi repülőjárattal a városba érkezett. Úgy tudnu, a magyar rendőrség többször értesítette az FBI-t, hogy Lakatos súlyosan beteg édesanyja mikor utazik fiához az Államokba, Kisbandi mégis csaknem négy éven át háborítatlanul élhetett Floridában.

Kisbandi az interjúban most azt állítja: az éjszakai életben mindenki tudta, hogy nem igaz az, miszerint nála landoltak az alvilágban összeszedett pénzek, mindenki tudta, hogy azt valójában Portik vette el tőle. Szerinte ezért nem bántották őt, amikor visszatért az Egyesült Államokból. Ennek ugyanakkor saját maga mond ellent az interjúban, amikor nem sokkal később arról beszél, hogy Portik tehet arról, hogy bizonyos csoportok, például az arabok a fejét akarták venni, meg akarták ölni. 

Kisbandi arról is beszélt, hogy az 1999-ben meggyilkolt Seres Zoltán és Portik Tamás fel akarta osztani az alvilágot úgy, hogy az összes magyar bűnöző fizessen Seresnek és Portiknak védelmi pénzt. Ez volt a nagy terv, de később Seres összebalhézott Portikékkal egy olajos üzlet miatt. Portik ezután már csak egymaga akarta uralni az alvilágot Kisbandi elmondása szerint, ezért készített egy halállistát azokról, akiket meg akar öletni. Első helyen Seres állt Kisbandi elmondása szerint, de később Kisbandit is meg akarta öletni. Itt is van egy ellentmondás az "alvilág bankárának" nyilatkozatában. A riporter kérdésre, hogy őt miért nem ölette meg végül Portik, Kisbandi azt mondta, azért nem, mert ő mindig is ügyelt arra, hogy sok pénzzel tartozzon Portiknak, sok pénzt keressen neki, ezzel védve magát. "Kényesen vigyáztam, hogy sokkal tartozzak" - mondta. Csakhogy korábban éppen arról beszélt, hogy Portik folyamatosan lehúzta őt pénzzel és neki ez nagyon nem tetszett. 

Kisbandi szerint az összes leszámolásos gyilkosság mögött Portik állt, ő rendelte meg. Azt mondta, Portik tudatosan alakította úgy, hogy úgy tűnjön, a gyilkosságok mögött az oroszok álltak. A kivégzőembere Jozef Rohac volt. 

Kisbandi 2003-ban újra meglépett az országból és utazgatott Dél-Amerikában. Azt mondta, nem szökött el, hiszen a magyar rendőrség mindig tudta, hogy éppen hol van. Végül Brazíliában került előzetes letartóztatásba. A brazil börtönben durva körülmények között élt, több börtönlázadást túlélt, sokan meghaltak körülötte. Bár Portik most börtönben van, Kisbandi szerint most is meg akarja öletni. 

Kisbandi szerint az eszes, jó képességű Vizovicki László nem csak Tanyi Györgynek, Seres Zoltánnak, de Portiknak is fizetett védelmi pénzeket. Azt állítja, Portiknak nagyon jó rendőrségi kapcsolatai voltak, de ez nem jelenti azt, hogy a teljes rendőrség a zsebében volt. Kisbandi arról is beszélt, ami köztudomású volt az alvilágban: mindenki, akinek neve volt az alvilágban, valójában súgott a rendőrségnek, azaz spicli volt. Így Portik is. Kisbandi szerint Portik vesztét az okozta, hogy találkozott Laborc Sándorral és a Fidesz ellen akart ténykedni. Szerinte Vizoviczki is amiatt bukott meg, mert azt terjedt el róla, hogy Portik áll mögötte.