Kiadjuk hazájuknak az Iszlám Államhoz igyekvő külföldi lányokat

2017.01.17. 12:41

Öt napja Röszkénél fogott el a rendőrség két Európa-szerte körözött külföldi lányt. A 18 éves belga és a 19 éves francia lány egy Bécsből Szófiába tartó buszon utazott, amikor igazoltatták őket, egyikük egy hamis útlevéllel próbálta igazolni magát, majd kiderült, hogy európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt.

A Fővárosi Törvényszék most jogerősen elrendelte letartóztatásukat és egyszerűsített eljárásban történő átadásukat Belgium és Franciaország számára. A két nő Szíriába akart eljutni, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozzanak. Mindkettőjük eltűnését a családjuk jelentette be.

A gyanú szerint a francia állampolgárságú nőt bűnszervezetben való részvétel és terrorizmus miatt, a belga állampolgárságút terrorizmus elkövetése miatt körözik. A terhükre rótt bűncselekmények miatt kiszabható szabadságvesztés büntetési tételének felső határa mindegyik tagállamban legalább 10 év. Belgiumnak és Franciaországnak 10 napja van rá, hogy átvegye állampolgárait, ha ez nem történik meg, akkor szabadlábra kell helyezni őket.