Ida
5 °C
7 °C

Hadházy szerint emberéletekbe kerülhettek a mentők vitatott beszerzései

2017.01.18. 13:46

A mentőszolgálat mentésirányítással kapcsolatos milliárdos beszerzéseinek visszásságairól beszélt szerdai sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke, írja az MTI. Hadházy Ákos szerint a mulasztások emberéletekbe kerülhettek.

Az ellenzéki politikus egy 2,3 milliárd forintos, valamint egy 1,5 milliárdos uniós program megvalósítását bírálta. Azt mondta: előbbit, amely mentésirányítási szoftverek és tabletek beszerzésére, valamint 23 diszpécserszolgálat kialakítására szólt, már 2014-ben készre jelentette a mentőszolgálat, ugyanakkor csak 2016-ban kezdték el használni azt. 

Hátráltat, nem segít a tablet?

A projektet egy elhúzódva kiírt, majd első ízben megsemmisített közbeszerzés keretében a Hadházy Ákos szerint korábban jogszabályellenes közbeszerzést megvalósító Tigra Kft. végezte.

Erről a projektről korábban részletesen foglalkoztunk. A mentősök szerint komoly bajok vannak azzal az új, tabletes dokumentációs rendszerrel, amit szeptember óta több megyében is tesztel a mentőszolgálat, és jövő év első felében tervezik az éles üzemet. A problémák többek között: lassú a szoftver, gyakran lefagy a tablet, ahol nincs térerő, ott egyszerűen nem működik, ráadásul harminc-negyven perc után lemerül. A technológiát fejlesztő cég vezetője szerint azonban nincs baj, csak a tesztidőszakokban szokásos hibákról van szó, és mindent ki fognak javítani.

Emellett a mentőszolgálat 1,5 milliárd forintért egy másik társasággal dolgoztatott ki egy rendszert a 112-es egységes európai segélyhívó kiszolgálására, ugyanakkor 2016-ban 190 millió forintért írtak ki egy újabb pályázatot a két rendszer összehangolására. 

Leleplezte az áfacsalást, most őt vegzálják

Hadházy Ákos a tájékoztatón emellett felháborítónak nevezte, hogy az egykor az adóhivatal alkalmazásában álló Horváth András - aki jelentős áfacsalásokról beszélt korábban a sajtónak - gyanúsítottkénti idézést kapott. Kijelentette: akiket ő leleplezett, meg fogják úszni, a hatalom pedig azt vegzálja, aki felemelte a szavát. 

Szólt arról is, hogy Köpeczi-Bócz Tamást, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárát másodízben is felmentette legújabb pozíciójából a kormányzat, de szerinte az uniós fejlesztések koordinációja monitoring csoportjának egykori vezetője olyan anomáliákkal hozható összefüggésbe, amelyekért a tárca vezetője is felelős.