Megint kirúgták az Emmitől elküldött államtitkárt

2017.01.18. 09:51

A Társadalmi Megújulás Operatív Program monitoring bizottságának elnöki posztjáról is leváltották az Emmi tavaly menesztett, volt európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárát - tudta meg a Hvg.huKöpeczi-Bócz Tamást a keddi Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint december 5-i hatállyal mentette fel Orbán Viktor, utódjává pedig Schanda Tamás Jánost nevezte ki, aki államtitkárként is követte az Emmiben a most menesztett bizottsági elnököt.

Köpeczi-Bócz felmentését 2016 júniusában a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok szakpolitikai koordinálásának hiányosságaira hivatkozva kezdeményezte Balog Zoltán erőforrás miniszter. A Hvg.hu szerint bár a hivatalos magyarázatokban nem szerepelt, a kirúgás összefüggésben állt az Országos Roma Önkormányzat által meghirdetett Híd a munka világába program visszaéléseihez. Köpeczi-Bócz hivatala igazolta többek között azokat a TÁMOP-os pályázatokat, amikben az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán indult nyomozás. Az ellenzéki párt társelnöke azért fordult a rendőrséghez, mert a program 5 milliárdos keretének egy 270 millió forintos részéből állítása szerint olyan beszerzéseket írtak ki, amik nem egyeztethetőek össze a program eredeti célkitűzésével, a romák munkához juttatásával.

Az 1,6 milliárdos programmal kapcsolatos visszaélések miatt az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódik az Országos Roma Önkormányzatnál. A programról tavaly az Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány karácsony előtt azonban egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát.

Köpeczi-Bócz Tamás 2014-ig az Emmi uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára volt, korábban pedig a közigazgatási tárca háttérintézményének, a Türr István Képző és Kutató Intézetnek volt a főigazgatója, ahol hivatali ideje alatt több mint 25 milliárd forintos EU-támogatást osztottak szét, egyebek mellett roma programokra.  • Tippek
  • Lakáshitel