Elítélték rágalmazásért a Jobbik alelnökét

2017.01.19. 20:00

Janiczak Dávidot bűnösnek mondta ki a bíróság másodfokon folytatólagosan elkövetett rágalmazás miatt, ezért megrovásban részesítették. Janiczak Dávid, a Jobbik alelnöke egy Facebook-posztban számolt be a másodfokú ítéletről.

"Elismerem, hogy megsértettem Vitális István jó hírnevét azzal, hogy egy 2014. december 2-án közzétett Facebook-bejegyzésemben és ezt követően az Ózdi TV Apropó című műsorában megalapozatlanul állítottam, hogy Vitális István az előző önkormányzati ciklusban több mint 50 millió forint közpénzt keresett meg, illetve költött el. Az érintettől ezúton is bocsánatot kérek!" - írta ki Janiczak. 

Idézte a 71. §-t: megrovásban kell részesíteni azt, akinek a cselekménye az elbíráláskor már nem veszélyes, vagy oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legkisebb büntetés kiszabása, vagy más intézkedés - ide nem értve az elkobzást és a vagyonelkobzást - alkalmazása is szükségtelen. (2) A megrovással a hatóság a rosszallását fejezi ki, és felhívja az elkövető figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjék bűncselekmény elkövetésétől.

Vitális István beperelte Janiczakot, amiért a jobbikos politikus a városi tévében azt mondta, illetve egy Facebook-posztban azt írta róla 2014-ben, hogy 50 milliónál is több közpénzt keresett meg és költött el. Majd miután részletezte, hogyan juthatott Vitális ekkora összeghez, azt írta és mondta, hogy keresik a lehetőségét, hogyan lehetne visszaszerezni tőle a pénz egy részét, illetve hogyan lehetne megállítani a fideszes rablást. Az előzményekről itt olvashat bővebben.