Megint itt az extrém hideg

2017.01.19. 19:00 Módosítva: 2017.01.20. 08:55

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az északi országrészben csütörtök éjjel a kevésbé felhős tájak mellett többfelé zúzmarás köd alakulhat ki, ezeken a helyeken ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Délen felhősebb területek is lehetnek. Pénteken északon és az Alföld nagy részén megmaradhat az alacsony szintű rétegfelhőzet, illetve a köd. A Dunántúlon ugyanakkor a ködfoltok feloszlását követően változóan felhős lesz az ég. A változó irányú szél többnyire gyenge marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -11 és -16 fok között alakul, az Alföld egyes részein, valamint az Északi-középhegység vastag hóval borított völgyeiben akár -20 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a tartósan ködös területeken -7, -11, a változóan felhős részeken +1, -5 fok között alakul.

Hétvége

A hétvégén többfelé napközben is mínusz 10 Celsius-fok körül alakulnak a napi maximumok, a leghidegebb órákban néhol mínusz 20 foknál is hidegebb lesz. Emellett ködre, ónos szitálásra, hószállingózásra is készülni kell. 

Szombaton az ország nagy részén lehet zúzmarás köd. A borult területeken hószállingózás, ónos szitálás bármikor kialakulhat, nagyobb eséllyel keleten. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 6 fok között valószínű, de a derült, hófedte tájakon mínusz 20 fok közelébe is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet a napos körzetekben mínusz 1, másutt mínusz 10 és mínusz 4 fok között alakul.

Vasárnap napközben is sokfelé megmarad a zúzmarás köd, kis eséllyel azonban az Alpokalján átmenetileg előbukkanhat a nap. Az előző naphoz képest még több helyen várható hószállingózás, ónos szitálás. A leghidegebb órákban mínusz 15 és mínusz 7, napközben mínusz 12 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet, a vastag hóval borított tájakon lesz a hidegebb - olvasható az előrejelzésben.

FIGYELEM

Az extrém hideg miatt két megyére másodfokú, öt megyére és Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtök éjszaka az Alföldön (a Tiszántúl keleti felének kivételével), az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon sokfelé mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. Az Északi-középhegységben több helyen mínusz 20, kisebb körzetekben mínusz 25 fok körül alakultak a minimumok.

Péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

wbti20170120 0455+coldx.png

Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hideg veszélye miatt.

Pénteken a késő esti órákban az Alföld középső részén, valamint a dél-dunántúli területeken ismét mínusz 15 fok alá hűlhet a levegő.