Akár napi 1600 forintot is fizet az állam a senyvedő raboknak

2017.01.20. 06:35

Az év eleje óta 115 fogvatartott kérelmezett "előzetes kártérítést" az államtól azért, mert elhelyezési körülményei nem felelnek meg az alapvető előírásoknak – írja a Népszava.

A január 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében havonta átlagosan 40 ezer forintot – naponta 1200-1600 forintot – kaphatnak a fogvatartottak, miután várható, hogy emiatt az államot jóvátételre kötelezné a strasbourgi bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015-ben ítélt úgy, hogy a zsúfolt börtönviszonyok kimerítik az embertelen bánásmód fogalmát, miután mintegy másfélszer annyi ember tölti a szabadságvesztését, mint amennyi hely a magyar börtönökben van. Hat rabnak 26 millió forintot ítéltek meg úgy, hogy további 450 hasonló ügy volt folyamatban. Az állam időközben jelentősen enyhített a börtönök zsúfoltságán.

Ennek menete, hogy a panaszosnak levelet kell írnia az intézet parancsnokához, akinek 15 napon belül kell döntenie. Ha nem javulnak a körülmények, vagy nem sikerül a rabot áthelyezni egy komfortosabb intézetbe, a rab egy újabb levélben kérheti a pénzt a büntetés-végrehajtási bírón keresztül. Ezzel viszont lemond minden további kártérítési igényéről.