Fagypont alatti ködöt hoz a vasárnap

2017.01.21. 16:36

A Kárpát-medencében éjszakára zúzmarás köd képződik, és egészen vasárnap reggelig megmarad. Napközben a köd zsugorodni és ritkulni fog, főleg északnyugaton. Északon több helyen kisüthet a nap, de a köd és a felhőzet egy része tartósan megmarad – írja az MTI.

A ködös, borult területeken hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -16 fok között, a vastagabb hóval borított, derült tájakon -20 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire +1 és -4, a tartósan ködös, borult vidékeken -5 és -8 fok lehet.

Az időkép szerint hétfőn is sokfelé borús és ködös idő várható, csak helyenként süthet kia nap. A hideg hajnalt nap közben fagyok kísérik az egész országban. A helyzet kedden és szerdán sem változik lényegesen: éjjel maradnak a kemény fagyok, és a tartósan ködös, borult tájakon nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Nyugaton, keleten és északkeleten már feltámadhat a szél, így ezeken a tájakon tisztulhat a levegő.

Tilos hajózni a Dunán

Eközben a Duna magyarországi szakaszán teljes hajózási zárlatot rendeltek el. A kialakult jégviszonyok miatt életbe lépő tilalom szombattól érvényes, a Duna 1792-es és 1433-as folyamkilométere között - tehát a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűtől a déli országhatárig.

Az 1792-es és az 1766-os folyamkilométerek között szombattól naponta 18 órától 7 óráig, valamint korlátozott látási viszonyok között, az 1766-ostól az 1433-as folyamkilométerig szombaton 16 órától érvényes a zárlat. A tiltás a folyamfelügyeleti és vízügyi szervek hajóira nem vonatkozik, és a jégtörésben, segítségnyújtási, mentési munkálatokban részt vevő hajókra sem.

A hajózási zárlat visszavonásig érvényes.