16:00, December 03. ÉLŐ
Hollandia 2
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Magyar diákcsoportot szállító busz szenvedett halálos balesetet Olaszországban

000 KG8I3
2017.01.21. 07:00 Módosítva: 2017.01.21. 13:15

Legkevesebb tizenhatan meghaltak egy magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetében, amely péntek este történt egy veronai autópálya-kijáratnál, San Martino Buon Albergo közelében.

A legfrissebb jelentések szerint további legalább 26 sérült van. Közülük egy ember mesterséges kómában van, ketten nagyon súlyosan megsérültek, tízen pedig súlyosan. Tizenhárom utas viszont csak könnyebb sérülést szenvedett, őket jelenleg még kórházban kezelik.

Az olasz média által idézett mentőszolgálat szerint a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt. Az áldozatok halálát az okozta, hogy nem tudták időben elhagyni a lángoló buszt, és benne égtek.

Ez az utóbbi 18 év legsúlyosabb, külföldön történt magyar buszbalesete.

2017-01-21T091558Z 1651940065 RC1CDA54DD10 RTRMADP 3 ITALY-BUS-A
Fotó: Handout / Reuters

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre nem tudják, mi okozta a balesetet, féknyomot nem találtak a busznál. A hivatalos utaslistán 54-en szerepeltek, rajtuk kívül elvileg még két sofőr volt a buszon.

Azonban a baleset túlélőinek elmondása szerint ennél többen voltak az utasok, tehát még nem lehet véglegesen megállapítani, hogy hányan veszteték életüket. Az olasz hatóságok 16-nál több halottról beszélnek, tehát az áldozatok száma még növekedhet.

Ezen a számon kaphatnak információkat a hozzátartozók

A milánói főkonzul ügyeleti számán érdeklődhetnek a diákok hozzátartozói, amely a következő: 0039-339-62-19-517

Két olvasónk is azt írta, hogy a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium sítáborának csoportja utazott a buszon. Egyiküknek a testvére, a másik olvasónknak a lánya ült a buszon, és mindketten azt írták, hogy a hozzátartozójuk a túlélők között van.

„A baleset után a húgom hívott egy utastársa telefonjáról, mindenük a buszon maradt, ő például mezítláb üldögél a veronai rendőrségen” – írta olvasónk.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta, az iskola harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott a buszon.

A szülők nem kaptak tájékoztatást

Olvasónk szerint a gimanzisták szülei nem kaptak tájékoztatást senkitől a balesetről, csak gyerekeik hívták fel őket az éjjel. 

"Mi, szülők nem kaptunk tájékoztatást senkitől az egész balesetről. Ha a gyerekem nem tud véletlenül felhívni egy másik gyerek telefonjáról, talán még most is a hétvégi alvással tölteném az időmet! Egyik szülőt sem értesítette semmilyen hatóság, konzulátus, erőszakszervezet, orvos, iskola arról, h mi történt! Egy másik szülőt én értesítettem hajnal 4-kor" - írta olvasónk. 

A baleset körülményeiről annyit tudni, hogy éjfél körül a sofőr elvesztette az uralmat a jármű fölött, nekicsapódott a szalagkorlátnak, majd nekiütközött egy autópályahíd-pillérnek. Ezt követően nagyon hamar tűz ütött ki a busz belterében, sűrű fullasztó füst lepte el a járművet. Emiatt nem tudták elhagyni a buszt időben a halálos áldozatok.

Olasz médiajelentések szerint a busz kerekeivel lehetett valamiféle probléma, egy kamionos állítólag már 30 kilométerrel a baleset előtt észrevette, hogy valami nincs rendben. A diákok közül sokan az ablakokat kitörve menekültek meg, egy testnevelő tanár pedig sokakakt kimentette a buszból a jelentések szerint. A pólóban kimenekülő gyerekeknek olasz autósok segítettek, a szemtanúk szerint sokkoló látványt nyújtott a baleset.

Az olasz híroldalak szerint az áldozatok között van egy kisgyerek is.

Az olasz La Reppublica azt írja , a busz Franciaországból tartott Magyarország felé az A4-es autópályán, egy francia hegyvidéki üdülőhelyen járt a turistacsoport. Az Agi hírügynökség szerint a busz sofőrje is az áldozatok között van.

A külügyminisztérium szóvivője reggel az M1-nek megerősítette, hogy egy budapesti gimnázium diákjai utaztak a buszon. 

Legutóbb 1999-ben történt hasonlóan súlyos magyar buszbaleset, akkor szintén januárban, az ausztriai Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabuszt járt szerencsétlenül, 18 ember halálát okozva.

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel – három veronai intézménybe vitték a sérülteket –, és próbál minden segítséget megadni. Milánóból a külügy minden munkatársa Veronába utazik, a római konzul is oda tart, valamint két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

Ezzel párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat szakértői csoportja is a helyszínre indult, itthon és Veronában is válságközpontot fognak felállítani. Az majd a helyszínen fog kiderülni, hogy kit és hogyan tudnak majd hazaszállítani.

A külügyminisztérium azt is közölte: igyekszik minden információt megadni a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport