Két férfi van életveszélyes állapotban

2017.01.21. 19:01 Módosítva: 2017.01.21. 21:24

Két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül - tájékoztatta Győrfi Pál a mentőszolgálattól az MTI-t szombat este. 

A péntek éjjeli veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra. A két életveszélyben lévő férfi akár hetekig is az olaszországi város egy kórházában maradhat.

Győrfi Pál, a helyszínről telefonon számolt be a veronai buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport eddigi információiról. Azt mondta: két csapatra oszlottak. Az egyik - köztük a mentőszolgálat főigazgatója és Győrfi Pál - a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyű sérüléseket szenvedett, szállodában lévő magyarokét. Dr Pék László orvosigazgató a könnyű sérültek segítésével foglalkozik, a jelenleg is kórházban ápolt hat felnőtt sérült állapotáról Dr Csató Gábor főigazgató tájékozódik.

Meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akik jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt szorulnak ellátásra. Egyeztetnek a kezelőorvosokkal, hogy kiket mikor lehet hazaszállítani.

Az M1 Híradójának tudósítása szerint a veronai  Borgo Trento kórházban összesen 5 főt ápolnak, ebből 2 súlyos sérült az intenzív osztályon fekszik,nincsenek maguknál, így a személyazonosságukat nem tudták még megállapítani.

Egy férfit és egy nőt súlyos égési sérülésekkel kezelnek, egy személy pedig csuklótöréssel az ortopédián fekszik. Mind az 5 fő felnőtt. Innen engedték el a 12 könnyebben sérült gyereket is.

A Borgo Romában 1 fő fekszik, a tornatanár, agyrázkódása van és a könyökén sérült meg, megfigyelés alatt tartják. A 12 gyerek a veronai szállóban tartózkodik, ahova nem engednek be senkit, csak a hozzátartozókat, a gyerekek néha kijönnek a hotelből, de senki nem mond semmit. A rendőrök a szállodában hallgatják meg őket.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szombat reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvos igazgatója, valamint Győrfi Pál kommunikációs vezető.

Győrfi Pál korábban azt is elmondta: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton késő délután a balesetet szenvedett magyar busz áldozatainak iskolája előtt elmondta, a mentők azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni. Ennek költségeit az állam vállalja. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport