Busztragédia: a két válságos állapotú sérült kivételével ma mindenki hazaérkezik

2017.01.22. 12:09 Módosítva: 2017.01.22. 16:55

A két válságos állapotban lévő sérült kivételével a pénteki veronai busztragédia minden túlélője, a négy súlyos sérült is hazaérkezhet vasárnap Magyarországra, hangzott el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának budapesti sajtótájékoztatóján.

A súlyos sérültek között van egy házaspár, és két felnőtt férfi. Közülük az OMSZ két embert légi úton, a másik kettőt pedig mentőautóval szállítja haza Magyarországra, amint a hatósági és orvosi engedélyek megvannak, már az utolsó dokumentumokra várnak. A Honvédkórház fogadja majd a sérülteket.

Csató azt is elmondta, hogy a két válságos állapotú sérült azonosítása a nagyon súlyos égési- és koponyasérülések miatt nem volt eddig lehetséges. Ők várhatóan még hetekig az olasz kórházban maradnak.

Az OMSZ részéről több mint 20 ember érkezett Olaszországba, ők többek között a könnyebb sérültek kontrollját végezték, illetve pszichológus szakemberek is segítettek a túlélőknek.

Balog Zoltán elmondta, körlevélben azt kérte az iskolaigazgatóktól, hogy a hétfői nemzeti gyásznapon az első tanítási órában tegyék lehetővé a diákoknak, hogy beszélhessenek érzéseikről a tragédiával összefüggésben.

Arról is beszélt, hogy zajlik egy vizsgálat, hogy az iskola belső szabályzatainak, és köznevelési szabályoknak megfelelően lett-e az út megszervezve. Ezen felül megvizsgálják az iskolák által szervezett külső programok jogi szabályozását, hogy szükséges-e ezen alakítani a programok biztonságának növeléséhez.

Tamás Róbert, a Honvédkórház orvosigazgatója az M1-nek elmondta, hogy felkészültek a veronai buszbaleset négy súlyos sérültjének fogadására. A légi úton érkezők valószínűleg délután, a mentőautóval érkező további két sérült pedig feltehetőleg az esti órákban érkezik meg. A sérültek ellátása a megszokott protokoll szerint történik majd, de a szakorvosokon kívül jelen lesznek pszichológusok is, mondta.

Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján már elmondta, hogy várhatóan a két válságos állapotú sérült kivételével a többiek haza indulhatnak, amint ezt az olasz rendőrök engedélyezik. Azt is hozzátette, hogy egy kisebb csoport már szombaton elindult Magyarországra, ők külön engedélyt kaptak az olasz hatóságoktól.

Azon a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két, még azonosítatlan, válságos állapotban lévő sérült közül az egyik testfelületének több mint 60 százalékán harmadfokú égési sérülést szenvedett. A másik sérülten komoly koponyaműtétet kellett végezni. Róluk annyit tudni még, hogy mindketten felnőttek.

Szijjártó azt is  elmondta , hogy vasárnap délelőtt még nem tudták azonosítani az áldozatokat, de az olasz rendőrök már DNS-mintákat vettek hat szülőtől is. Az azonosítások viszont még napokig eltarthatnak.

A tragikus buszbalesettel kapcsolatos legfrissebb fejlemények:

A két válságos állapotban lévő sérülten kívül a rendőrség mindenkit meghallgatott, többen elsírták magukat, amikor fel kellett idézniük, amit átéltek. Volt szülő, aki a kórháznál tudta meg, hogy a gyereke is meghalt. Helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Mind a két gyerekét elvesztette az olaszországi busztragédiában az a hős tanár, aki többeket kimentett a lángoló buszból, derült ki az FTC Jégkorong Szakosztály közösségi oldalának posztjából, amelyben a fiútól, egyben korábbi játékosuktól búcsúztak.

Az olasz rendőrség vasárnap délelőtt sajtótájékoztatót tartott a magyar busztragédiáról eddig rendelkezésre álló információkról. Egyelőre alig van biztos pont a busztragédiában, zavaros beszámolókról és azonosítási nehézségekről tájékoztattak a nyomozók.

A magyar rendőrség közben bejelentette, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomozást rendelt el. Az NNI célja a felmerült gyanú megerősítése vagy kizárása. Tisztázni akarják többek között, milyen műszaki állapotban hagyta el a busz Magyarországot.

A busztársaság vezetője nyilatkozott az MTI-nek, azt mondta, a hét elején beszélt a sofőrökkel. A személyszállítással foglalkozó kiskunfélegyházi székhelyű cég ügyvezetője azt mondta, hogy a sítáborba egy Setra 317 GT-HD típusú, jól karbantartott, jó műszaki állapotú busszal utazott a csoport. Czakó Tibor azt írta közleményében, hogy a következő napokban mindenben együtt kívánnak működni a magyar és olasz hatóságokkal, hogy minél előbb fény derülhessen a tragédia okára.

Január 21-ére virradó éjjel balesetet szenvedett egy magyar diákokat szállító autóbusz Olaszországban, a szerencsétlenségben 16-an meghaltak, több mint húszan megsérültek. A budapesti Szinyei gimnázium csoportja tartott hazafelé kísérőivel franciaországi sítáborból. Úgy tudni, többek életét egy hős diák és tanár mentette meg. Itt találják meg minden cikkünket az olaszországi tragédiáról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport