Még nem tudták azonosítani az áldozatokat és két válságos állapotban lévő sérültet

2017.01.22. 09:58

Nem tudták egyelőre azonosítani az olaszországi buszbaleset 16 áldozatát, és két válságos állapotban lévő sérültjét sem, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján.

Január 21-ére virradó éjjel balesetet szenvedett egy magyar diákokat szállító autóbusz Olaszországban, a szerencsétlenségben 16-an meghaltak, több mint húszan megsérültek. A budapesti Szinyei gimnázium csoportja tartott hazafelé kísérőivel franciaországi sítáborból. Úgy tudni, többek életét egy hős diák és tanár mentette meg. Itt találják meg minden cikkünket az olaszországi tragédiáról.

Szijjártó elmondta, hogy 56-an voltak a buszon, közülük 54-en a csoport tagjaként, rajtuk kívül pedig két magyar buszsofőr. Az utasok közül 43-an voltak 18 év alattiak, a többiek felnőttek. A baleset okairól nem tudni új információkat, de hozzátette, hogy magyar igazságügyi közlekedési szakértő kiküldését kérték az olasz hatóságok, közösen vizsgálják a történteket.

Hatan vannak még kórházban. A két, még azonosítatlan, válságos állapotban lévő sérült közül az egyik testfelületének több mint 60 százalékán harmadfokú égési sérülést szenvedett. A másik sérülten komoly koponyaműtétet kellett végezni. Róluk annyit tudni még, hogy mindketten felnőttek.

A másik négy sérültet várhatóan még vasárnap haza tudják szállítani Magyarországra az OMSZ segítségével, ha kell, akkor légi úton. Közülük két felnőtt súlyos égési sérülésekkel került kórházba, egy másik sérültnek törései, zúzódásai és égési sérülései is vannak.

Hat kiérkezett szülőtől és a holttestekről is vettek már DNS-mintát a hatóságok. Ezek alapján az az áldozatok azonosítása napokba is telhet.

A többiek esetében úgy tudják, hogy az olasz rendőrség mindenkit meghallgatott, 11 óra körül tartanak sajtótájékoztatót, ezen jelenthetik be, hogy hazaindulhatnak-e a könnyű sérültek. Egy kisebb csoport már szombaton elindult Magyarországra, ők külön engedélyt kaptak az olasz hatóságoktól.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyolc munkatársa van helyszínen, köztük a milánói főkonzul, a római nagykövet és a Budapestről érkezett két konzul is. Vasárnap érkezik a helyszínre a tárca közigazgatási államtitkára is, és segít a szülők kiutazásának megszervezésében, illetve a hazaszállításban.

Bármilyen információról a milánói főkonzul ügyeleti számán érdeklődhetnek a diákok hozzátartozói, amely a következő: 0039-339-62-19-517.