16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

A balos polgármesterek is kiálltak a budapesti olimpia MELLETT

2017.01.25. 14:31
A Fidesz MSZP-s, DK-s, jobbikos szavazatokkal söpörte le az asztalról a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló javaslatot. Hiába támogatja a NOlimpia aláírásgyűjtését a pártjuk, a baloldali kerületi polgármesterek nem mentek szembe az olimpiai pályázattal, Karácsony Gergely is tartózkodott.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat végleges helyszíneiről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Mint arról beszámoltunk, a többség el is fogadta a javaslatot, amely szerint például a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki, a mountainbike-versenyeket pedig nem a Hármashatár-hegyen tartanák meg.

A javaslat elfogadása előtt volt egy figyelemre méltó szavazás, amely nem a helyszíneket érintette, hanem a komplett budapesti olimpiai pályázat visszavonását mondta ki. Az LMP-s Csárdi Antal nyújtotta be a módosítót, amelynek elfogadására nem sok esély volt, hiszen az olimpia mellett kiálló fideszes többség nyilván kapásból leszavazza. 

A szavazásnál azonban látszott, hogy nemcsak a fideszesek utasítják el az olimpia visszavonását, akadt még pár nem a baloldalról is. A Reflektor blog ismertette részletesen, hogy a Fidesz mellett még ki szavazott nemmel a visszavonásra, ki tartózkodott és ki nem nyomott gombot:

 • Gajda Péter (MSZP, XIX. kerületi polgármester): nem
 • Szabados Ákos (MSZP által támogatott, XX. kerületi polgármester): nem
 • Tóth József (MSZP, XIII. kerületi polgármester): nem nyomott gombot
 • Hajdu László (DK, XV. kerületi polgármester): nem
 • Geiger Ferenc (Civil szervezetek, XXIII. kerületi polgármester): nem
 • Karácsony Gergely (Párbeszéd, XIV. kerületi polgármester): tartózkodott
 • Horváth Csaba (MSZP): tartózkodott
 • Tokody Marcell (Jobbik): nem

Vagyis a baloldali politikusok nem támogatták az olimpiai pályázat visszavonását, ami azért érdekes, mert a pártjaik kiálltak a NOlimpiás aláírásgyűjtés mellett, amely éppen a pályázat visszavonásáért folyik. (A Jobbik más tészta, a párt korábban, a döntés előtt támogatta volna a népszavazást, most már elkésettnek tartja. Pláne, hogy a NOB hamarosan felméri a támogatottságot, és ez alapján fog dönteni ősszel.)

MSZP-s körökből úgy tudjuk, hogy a szocialista városvezetők azért szavaztak így, mert nem akartak szembemenni a korábbi álláspontjukkal. Hisz 2015-ben is a közgyűlésen az olimpia mellett szavaztak. Ellentmondás pedig nincs, népszavazást ők is szeretnének, hisz fontos megismerni az emberek véleményét.

Az MSZP-s Horváth Csaba az Indexnek azt mondta, hogy a párt konzekvens az ügyben, korábban is népszavazást szerettek volna, most is népszavazást szeretne minden szocialista. Ezért az MSZP-sek arra buzdítanak, hogy írja alá mindenki a népszavazási íveket akkor is, ha támogatja az olimpiát, akkor is, ha nem. Horváth a saját tartózkodó szavazatát tudta csak indokolni, ezzel kívánta jelezni, hogy népszavazásnak kellene döntenie az olimpiai pályázatról.

A szavazáson LMP-s Csárdi Antal mellett csak négyen nyomtak igent, ők tehát a visszavonás pártján voltak:

 • Csárdi Antal (LMP): igen
 • Szaniszló Sándor (MSZP): igen
 • Trippon Norbert (MSZP): igen
 • Gy. Németh Erzsébet (DK): igen
 • Székely Sándor (független, Szolidaritási Mozgalom): igen

Az Együtt már el is ítélte a többi baloldali párt hozzáállását. Pataki Márton, a párt budapesti elnöke "felháborítónak és elfogadhatatlannak" tartja a kettős beszédet, jelezte közleményében.

FRISSÍTÉS!!!

Később Hajdu László közleményben jelezte, hogy tévedésből szavazott nemmel. Karácsony Gergely pedig azt írta, hogy "a mai érdemi döntés az volt a Fővárosi Közgyűlésben, hogy Budapest benyújtja a végleges pályázatát. Én ezt NEM támogattam. A visszavonást sem szavaztam meg, mert egy éve azt képviseltem, hogy ebben az ügyben népszavazásnak kell döntenie." • Hírek
 • Bankszámla