Nyártól egyetemi kórházként működik a debreceni Kenézy

2017.01.25. 13:09

A Kenézy kórház, amely január elsejétől került a Debreceni Egyetem (DE) fenntartásába, nyártól egyetemi kórházként működik - hangzott el az erről rendezett, zárt ajtók mögött tartott főorvosi-főnővéri értekezleten, írja az MTI.

"A Kenézy kórház nem lesz klinika" – közölte a keddi értekezleten Kósa Lajos, az egészségügyi intézmény egyetemi integrációját, az "egyetemi kórház" kategóriát bevezető törvénymódosítás egyik benyújtója. Ez azt jelenti, hogy hiába lesz az egyetem a kórház fenntartója, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet önálló jogi státusza megmarad.

"Ez egy speciális kategória, amely kifejezetten az olyan városokban elérhető, amelyek egyaránt rendelkeznek orvosképző egyetemmel és egészségügyi ellátó intézménnyel" – mondta a Kósa Lajos. A Kenézy számára nem változik az ellátási szint, az intézmény képzési és kutatási feladatokat sem végez, csupán a gyakorlati orvosképzésben vesz részt. Az állami források mértéke sem változik az átalakulással.

Korábban írtuk, hogy az egyetemi kórház koncepciója miatt zúgolódik  a szakma, attól tartanak, hogy országszerte beindulnak az átszervezések és a helyi egyetemek rektorai és kancellárai átveszik a kórházak irányítását. Az Index kérdésére Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: az egyetemek és a kórházak integrációjának csak ott lesz értelme, ahol ebből valamilyen többlet várható. Nem kell például a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolni a szentesi kórházat, mint ahogy a kaposvári városi kórházat sem a Pécsi Tudományegyetemhez, a Kútvölgyi Klinikai Tömb, a mellette lévő Pető Intézet vagy az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet egyetemi kórházzá minősítése viszont hasznos együttműködést eredményezne mindegyik félnek.