Indulat is van a kormánnyal szemben a jobboldali értelmiségben

2017.01.26. 06:56

A Professzorok Batthyány Körének nevében adott interjút a Heti Válasznak Náray-Szabó Gábor kémikusprofesszor és Kollár Lajos sebészprofesszor. A téma az az országjelentésük, ami azért kapott médiavisszhangot, mert élesen bírálta a kormányzat bizonyos lépéseit, stílusát. Márpedig a 180 tagú PBK bevallottan jobboldali értelmiségieket tömörít.

Az interjúban elég sok mindenről szó van, íme a főbb állítások.

  • Kollár szerint az országjelentés nem támadás a kormány ellen, hanem jó szándékú véleménynyilvánítás.
  • Náray-Szabó szerint komolyan erodálja a politikát "a kormány ifjú titánjainak arroganciája". 
  • Az egészségügy szerintük nagyon rossz állapotban van. "Lehet rosszat mondani az oktatáspolitikára, de ott legalább elismerték az átszervezés fontosságát, megmozdult valami. Az egészségügyben csak tűzoltást látok" - mondta Kollár. 
  • Azzal mindketten tisztában vannak, hogy a nagy rendszerek átalakítása konfliktusokkal jár, de ahogy Náray-Szabó fogalmazott: "A Brüsszellel való harchoz is kell bátorság, de igazi bátorságra ehhez lenne szükség. A bukás nem eleve elrendelt."
  • Arról is beszélnek, hogy a jobboldali értelmiségnek is kezd elege lenni, bár nyilván nem ebben a stílusban fogalmazzák ezt meg, hanem sokkal diplomatikusabban: "Új véleményáramlatot tapasztalunk a köreinkben, fórumainkon, magánbeszélgetéseinkben. Olyanok között is, akik hagyományosan rokonszenvvel figyelik a kormány munkáját. (...) Olyanok is indulatosan fogalmaztak a kormány munkájával kapcsolatban, akik korábban kőkeményen kiálltak mellette" - ezt Náray-Szabó mondta. 
  • Nagyra értékelik Orbán Viktor válaszlevelét, de ahogy Náray-Szabó mondja, a kormányfő levele főleg a pontatlan megfogalmazásokra vonatkozik. Remélik, hogy a kormány majd egyeztet is velük az észrevételeikről.