Tarlós visszavonta a szmogriadót, mindenki újra mehet az utakra

2017.01.27. 06:46 Módosítva: 2017.01.27. 10:10
Pénteken a forgalmi engedély felmutatásával még ingyen lehet BKV-zni.

A Főpolgármesteri Hivatal pénteken hajnalban megszüntette a légszennyezettség miatt elrendelt gépjárműforgalom-korlátozást és visszavonta a szmogriadó riasztási fokozatát. A közlemény szerint a bizonytalan meteorológiai helyzet miatt tájékoztatási fokozatot rendeltek el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken napközben a levegőminőség javulása várható, de összeségében a tájékoztatási és riasztási határérték között alakulhat a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja, írja az MTI. Szombattól a levegőminőség előrejelzése bizonytalan. 

A csütörtöki mérési adatok ellenőrzött eredményei alapján a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a most működő 10 mérőpont egyikénél sem érte el a riasztási küszöbértéket, a Csepel-Királyerdőben működő mérőpontnál épp meghaladta a tájékoztatási szintet.

Az Időkép aktuális fővárosi szmogtérképe
Az Időkép aktuális fővárosi szmogtérképe
Fotó: idokep.hu

Három helyen a levegő állapotával már nem volt probléma: Budatétényen, a Teleki téren és a XVIII. kerületi Gilice téren az egészségügyi határérték alatti állapot jött létre.

Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kéri a budapestieket, hogy inkább BKV-zzanak és mérsékeljék az autózást, mellőzzék az autók "indokolatlan alapjárati üzemeltetését" és kevesebbet használjanak szilárd- és olajtüzelésű berendezéseket.

A BKK arra kéri a fővárosban közlekedőket, hogy a levegőminőség ismételt romlásának elkerülése, illetve javulása érdekében lehetőség szerint továbbra is válasszák a közösségi közlekedés járműveit. Ennek elősegítésére Budapest közigazgatási határán belül a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású forgalmi engedély felmutatásával 2017. január 27-én (pénteken), 24:00-ig lehet ingyen utazni a BKK járatain.