Botka: Nemcsak a választók hiányoznak a kormányváltáshoz, hanem a politikusaink is

2017.01.28. 11:39

A szombati Népszavában megjelent egy interjú Botka Lászlóval, az MSZP elnöksége által támogatott miniszterelnök-jelölttel, aki több ponton is odaszúrt a baloldali pártoknak. 

Szeged polgármestere úgy látja, hogy 2017 tavasza az utolsó lehetőség, hogy "egységes, kormányzóképes, demokratikus alternatívát tudjunk állítani az Orbán-rendszerrel szemben". Szerinte azért nincs értelme a következő hónapokban előválasztást tartani, mert az elmúlt két évben másról sem volt szó, mint hogy kik között, és milyen szabályok alapján tartsanak előválasztást a "demokratikus oldalon", ezt pedig már "elképesztően unják a választók". 

Amennyiben a következő hónapokban a magyar politikai élettől idegen előválasztási csatározásokat tartunk, annak csak egy nyertese lesz: Orbán Viktor

- mondta Botka, aki korábban arról beszélt, hogy a 106 választókerületben a legrátermettebb jelölteknek kell indulnia, néhány napja azonban kiderült, hogy nem ez alatt nem az előválasztásra gondolt.  

A szegedi polgármester szerint "nincsenek harcias és versenyképes helyzetben a demokratikus oldalon", az pedig külön érdekesség, hogy "minél kisebb egy demokratikus párt, annál harciasabban követel előválasztást". Botka úgy látja, hogy "mintha a kollégák nem lennének tisztában a saját helyzetükkel", és bár szerinte folytathatják ezt vitát, de akkor ki fog derülni, hogy "ki akar tényleg kormányváltást és ki csak frakciót, meg néhány 10 milliós állami támogatást évente, két-három biztos képviselői hellyel". 

Az interjúban szóba került - amiről pár napja az Index is beszámolt -, hogy a kisebb baloldali pártok nem fogadják el Botkát közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek, hanem sajátot akarnak. 

Szeged polgármestere megértően beszélt ezzel kapcsolatban, "természetesnek tartom, hogy most még mindenki a saját korábbi álláspontját hangoztatja" - mondta. Viszont jelezte, hogy 

ha így megy tovább, itt még a 2014-esnél is rosszabb eredmény lesz, nemhogy kormányváltás. 

Botka szerint tudomásul kell venniük, hogy ha a baloldalon az összes jelenlegi választójukat összeadják, akkor is még legalább egymillió szavazó hiányzik a Fidesz legyőzéséhez. 

Saját oldalának kritikájaként azt is megjegyezte, hogy "nemcsak a választók hiányoznak a kormányváltáshoz, hanem a politikusaink is".