Kifaggatták az iskolákat a sítáborokról

2017.01.29. 20:42

„Megérkeztek a sítáborokkal kapcsolatban feltett kérdésekre a válaszok az érintett iskoláktól a Klebelsberg Központhoz” – idézte az MTI Solti Pétert, az iskolafenntartó elnökét, aki az M1 televízió vendége volt.

Az adatkérő levelet az olaszországi Verona közelében történt buszbaleset után küldte ki a Klebelsberg Központ: az iskolai sítáborok szervezésének körülményeiről, hátteréről kért információkat.

Solti Péter elmondta: az adatokat még vizsgálják, de annyit elmondott, hogy az általuk fenntartott iskolák

  • 14-15 százaléka szervez sítáborokat,
  • ezeken körülbelül 8500 diák vesz részt,
  • őket ezer oktató vagy segítő kíséri.

A központ vezetőjének közlése szerint nagyon vegyes képet mutat a sítáborok szervezése, hiszen előfordul, hogy az iskolák utazási irodákhoz fordulnak, vagy tornatanárok végzik azt (miként az a Szinyei Merse Pál Gimnázium esetében is történt), de arra is van példa, hogy az oktatási intézmények közösen bonyolítják a szervezést.

A Klebelsberg Központ adatkérő levelére szerda délutánig várta az iskolák válaszát a sítáborok szervezésének körülményeiről.

A kért adatok alapján felmérik: kell-e fenntartói intézkedéseket hozni az iskolák munkájának segítésére, és szeretnének meggyőződni arról, hogy mindenhol a legnagyobb rendben zajlik a szervezőmunka.

Verona közelében január 20-án szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok utaztak, valamint egyikük családja.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere múlt vasárnap azt mondta: meg fogják vizsgálni a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.

Van, amit nem lehet kizárni jogszabályokkal, de áttekintik, hogy mi az, amin még lehet javítani

– tette hozzá.