Talánnyal zárja a BRFK a leukémiás kislány apjának bírságügyét

2017.01.30. 12:15

A múlt héten a 444-en jelent meg a történet az apáról, aki feleségével kemoterápiás kezelésre vitte négyéves leukémiás lányukat Budapestre, miközben Opel Astrájukkal annak környezetvédelmi besorolása miatt nem lett volna szabad közlekedni a fővárosban a szmogriadó idején. Az apa egyedül tartott már hazafelé, amikor leintették a rendőrök, és kiosztottak neki egy 15 ezres büntetést. Az eredeti beszámolót az édesanya egy ismerőse adta a 444-nek. Eszerint a férfi hiába mondta a rendőröknek, hogy előjegyzett orvosi kezelésre vitte gyermekét, amelynek papírjai ott vannak az anyósülésen, ez nem érdekelte őket.

Szombaton Budapest rendőrfőkapitánya, Bucsek Gábor rendhagyó felhívás közzétételére szánta el magát. Ebben leírta, hogy a sajtóban sehol nem jelentek meg a részletek, mikor, hol, kivel szemben, és miért intézkedtek a munkatársai, és nem ismeri a másik fél, a rendőr változatát. Ugyanakkor közölte: nem ilyen hozzáállást vár el a munkatársaitól, "szmogriadó ide vagy oda, környezetvédelmi osztályba sorolás miatt Budapest egyetlen rendőre nem sújt pénzbírsággal egy olyan édesapát, aki kezelésre szállította beteg kislányát".

Azzal folytatta, budapesti főkapitányként semmit nem tehet, magánemberként azonban igen.

Kész vagyok saját pénzemből kifizetni a kirótt bírságot, ha és amennyiben meggyőződhetem arról, hogy mindez az ismerős beszámolója szerint történt. Várom a bírságolt jelentkezését!

- tette közzé.

Közben hétfőn az átlátszó.hu-n megjelent az érintett rendőr egy hozzátartozójának a beszámolója az esetről, ami lényegesen eltér az eredetileg megjelent verziótól. Eszerint a rendőr, aki maga is kétgyerekes apa, és egyébként 26 éve szolgál, a bírságoláskor egy szót sem hallott a kocsiban egyedül ülő apától leukémiás gyerekről, vagy kórházi kezelésről, a férfi nem kardoskodott, egyszerűen tudomásul vette a bírságot.

Hétfőn a rendőrségnél érdeklődtünk, hogy Bucsek Gábor felhívásának közzététele óta jelentkezett-e a megbírságolt vagy más személy, aki tisztázni tudta, hogy a bírságolás az ismerős beszámolójának megfelelően, vagy pedig másképp történt-e. Megkérdeztük azt is, hogy ha jelentkezett, mi derült ki, a valóságnak megfelelő volt-e a beszámoló, és kifizette-e Bucsek úr a kirótt bírságot.

A BRFK szóvivője közölte, hogy jelentkezett, és

"a két fél – a jogszerűen megbírságolt és a vele szemben intézkedő rendőr – elmondása nem egyezett"

A válasz azzal zárult: "Tájékoztatjuk továbbá, hogy Bucsek úr tartotta a szavát."

Bucsek Gábor
Bucsek Gábor
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ez azonban nem egyértelmű, hogy mit jelent. Jelentheti azt, hogy kifizette a bírságot, de jelentheti azt is, hogy nem fizette ki, mivel az ígéret úgy szólt, hogy akkor fizeti ki a bírságot, ha meggyőződik arról, hogy minden az ismerős beszámolója szerint történt. A rendőrség válasza szerint a két érintett elmondása nem egyezett, ebből következhet az, hogy a főkapitány nem tudott meggyőződni arról, hogy minden az ismerős beszámolója szerint történt, ezért nem fizette ki a bírságot.

Ezt szerettük volna tisztázni, de a BRFK-tól hiába próbáltunk egyértelműbb választ kérni. Csak ezt ismételték:

Ismételt megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy Bucsek úr tartotta a szavát, egyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Bucsek Gábor a maga részéről befejezettnek tekinti az ügyet.

A 444 mindenesetre úgy értesült, hogy Bucsek magánemberként végül kifizette a büntetés összegét, miután hétfő délelőtt személyesen találkozott az apával.