Gál
3 °C
16 °C

Szállodába küldenék éjszakára a diákokat szállító buszok sofőrjeit

2017.01.30. 16:53 Módosítva: 2017.01.30. 19:23

Az utat úgy kell tervezni, hogy este tízkor a busz megáll és reggel hatig nem megy tovább

- mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az iskolai buszos túrákat érintő, a Hvg.hu-nak adott interjújában hétfőn. 

Az államtitkár arról beszélt a lapnak, milyen szigorításokat fontolgatnak a az Emmiben és a többi illetékes minisztériumban a veronai buszbaleset után. A változtatások egyes elemei általában vonatkoznak majd az autóbusz-közlekedésre, személyszállításra, ezek a fejlesztési tárca és a közlekedési hatóság hatáskörébe tartoznak, de szó van olyan szabályok bevezetéséről is, amelyek kifejezetten a gyerekeket szállító járművekre vonatkoznak. Túlszabályozni ugyan nem szeretnék a szektort, és nem tervezik államilag kijelölni a megbízható buszos cégeket, de azért számos kérdést megvizsgálnak, mondta az államtitkár.

Palkovics szerint a függetlenül attól, ki szervezi meg az adott utat az iskolásoknak, alapvetően az iskolától várható el, hogy körültekintően járjon el. A minisztériumban azt szeretnék, ha a kirándulásokat az iskolák szerveznék, a jogviszony az intézmény és a buszos cég közt jönne létre. A legnagyobb veszélynek azt tartja, hogy a spórolás miatt a buszok egész éjjel megállás nélkül mennek, ezért gondolkoznak rajta, hogy kötelezővé tegyék az éjszakai megállást. A sofőröknek este tíz és reggel hat között szállodában kellene aludniuk, a gyerekek viszont maradhatnának a fűtött buszban is akár. A vezetők éjjeli szállása persze plusz költséget jelentene a szülőknek, de mivel a gyerekek biztonsága a tét, az államtitkár szerint erre senki nem mondana nemet. 

15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft