Úgy néz ki, kedden megint szmogriadó lehet Budapesten

2017.01.30. 15:41

A vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi 10 mérőpontból négynél nagyobb volt, mint a riasztási küszöbérték (100 µg/m3), úgyhogy a hétvége második napján teljesült a fővárosi szmogriadó riasztási fokozatának első napi feltétele.

A hétfő délig számított részeredmények sem lettek túl jók, úgyhogy azok alapján "nem zárható ki annak a valószínűsége, hogy kedden a hajnali órákban Budapesten el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát", közölte a Főpolgármesteri Hivatal a budapest.hu-n

15 000 - 30 000 Ft  a bírság

A főváros oldalán ugyan korábban 150 ezer forintos bírság szerepelt, mint a legmagasabb kiszabható összeg a korlátozó rendelet megszegőivel szemben, a rendőrség hivatalos válaszában azonban az szerepel: A szabálysértés "15 000 Ft helyszíni bírsággal sújtandó, illetve szabálysértési eljárás keretében – amelyek lefolytatása a járási hivatalok hatáskörébe tartozik – 30 000 Ft pénzbírság szabható ki".

Ebben az esetben a forgalomkorlátozással – a legszennyezőbb gépjárművek közlekedési tilalmával – járó intézkedés a kihirdetést követő nap, azaz 2017. február 1-jén, szerda reggel 6 órától lép életbe, majd – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedéseket kell elrendelni.

A közlekedési tilalom azon legszennyezőbb gépjárműveket érinti, amelyek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kódok: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.