Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Egy MSZP-s képviselőnő kilépett a frakcióból és a pártból is

2017.01.31. 15:28

Kilépett az MSZP parlamenti frakciójából Demeter Márta - értesült az Index. A képviselő kedden le is adta a kilépési nyilatkozatát Tóth Bertalan frakcióvezetőnek. A Népszava szintén úgy értesült, hogy Demeter kilépett a frakcióból. Kedd este Burány Sándor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI megkeresésére elmondta, hogy Demeter Márta nemcsak a frakcióból, hanem a pártból is kilépett.

Egy MSZP-s vezető is megerősítette korábban a távozását, és jelezte, hogy váratlanul érte a vezetőséget a döntés. A döntéséről előzőleg nem egyeztetett senkivel a pártvezetésből, és a szombati választmányon sem jelzett semmilyen problémát. Burány úgy nyilatkozott, "mélységesen elszomorítja képviselőtársa döntése, amely teljesen váratlanul érte".

A Magyar Nemzet szerint Demeter azzal indokolta távozását, hogy "az MSZP formális és informális vezetői közül többek tettei is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra". Demeter szerint egyes MSZP-s vezetők nem a győzelemért dolgoznak, a 2018-as választást feladták és 2022-re készülnek. A képviselőnő úgy gondolja, hogy "ezek a problémák morális deficitet okoznak, aláássák az MSZP elkötelezett tagjainak mindennapi munkáját, és cserben hagyják Magyarország lakosságának csaknem felét, akiknek szerinte egyetlen esélye a normális jövőre a kormányváltás lenne".

Demeter Márta 2014 óta parlamenti képviselő, jelenleg a külügyi bizottság tagja. Korábban Zuglóban indult jelöltként, aztán bekerült a párt országos vezetésébe Mesterházy Attila elnöksége idején: 2012 márciusától az MSZP országos elnökségének tagja volt. Az elvesztett 2014-es választás után ő is lemondott, viszont tavaly újra indult az elnökségi tagságért, de nem sikerült bejutnia a pártvezetésbe.

MSZP: Demeter mondjon le!

Az MSZP délután közleményben fejezte ki sajnálatát Demeter távozása miatt, egyben emlékeztette a képviselőt, hogy "parlamenti mandátumát az MSZP szavazóitól kapta, így ez a felhatalmazás csupán a szocialista frakcióban betöltött képviselői helyre vonatkozik". 

Az MSZP azt írta: "Demeter Mártának ezért vissza kell adnia parlamenti képviselői helyét, hogy azt a választók akaratának megfelelően továbbra is egy MSZP-s politikus tölthesse be".