Nem nyomoznak Janiczak ellen a lehallgatási ügyben

2017.01.31. 15:11

Nem indult eljárás az ózdi jobbikos polgármester, Janiczak Dávid ellen, akit a lehallgatási botrány közepette szintén feljelentettek egy rejtett diktafonos manőver miatt, tudta meg az Index. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre kedden azt válaszolta:  

az adott tárgykörben megtett feljelentést - mivel a bűncselekmény gyanúja hiányzik - elutasították.

Az ózdi lehallgatási botrány az év végén robbant ki. Janiczak egy teátrális Facebook-posztban, a lehallgatott fél kiszolgáltatottságát hangsúlyozó, félmeztelen fotó kíséretében állt elő azzal, hogy megtudta, aljas módon lehallgatták a polgármesteri irodájában. Ahogy januárban megírtuk: az ügyben váratlan fordulatot jelentett, hogy kiderült: Janiczakot magát is feljelentették lehallgatás miatt, miután az egyik, róla készült hangfelvételen arról beszélt, hogyan próbált valahova beügyeskedni egy diktafont úgy, hogy azt senki ne találja meg. Az Index birtokába került felvételen egyébként az hangzik el, hogy végül nem sikerült felvenni semmit, valami hiba történhetett.

Janiczak akkor az Indexnek azt mondta, ők csak ki akarták próbálni a diktafont, azt akarták megnézni, hogy készíthető-e egyáltalán a Jobbik-irodában felvétel úgy, hogy azt nem veszik észre a bent lévők, és hallatszik is, ami bent elhangzik, mivel korábban többször olyan információk kerültek ki, amik ott hangzottak el. De szerinte ha sikerült volna felvenni valamit, azt nem állt volna szándékukban használni, azonnal kitörölték volna annak tartalmát.

Közben az a nyomozás még folyamatban van, amely Janiczak feljelentése nyomán indult a polgármesteri hivatalban zajlott lehallgatások miatt. Az eljárás tiltott adatszerzés gyanújával folyik. A rendőrségnél rákérdeztünk, van-e már gyanúsított az ügyben, de a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz.