Mégsem lesz Miskolcon rabkórház

2017.01.31. 09:48

Hiába volt a lesújtó ombudsmani jelentés a tököli rabkórházról, a Magyar Idők értesülése szerint mégsem nyitnak új rabkórházat Miskolcon. A lap szerint a terv már lekerült a kormány napirendjéről, a belügyi tárca ezt azzal indokolta, hogy a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza eddig is képes volt megbirkózni a helyzettel, és ezen az sem fog változtatni, hogy a közeljövőben nyolc új börtön épül, főként a keleti országrészben.

A Magyar Időknek jogvédők aggodalmukat fogalmazták meg a döntéssel kapcsolatban, ugyanis az új, szigorúbb büntető törvénykönyv miatt nő a fogvatartotti létszám, és ezért több rab kerülhet a tököli rabkórházba is - ami Székely László ombudsman vizsgálata szerint az alapfeladatok ellátására sem alkalmas.

A tököli rabkórházban ugyanis lesújtóak a higiéniás körülmények, túlzsúfoltak a kórtermek, állandósult a szakemberhiány, ezért még az egyszerűbb töréseket is más kórházakban kénytelenek orvosolni. Pár éve az Indexen riportot írtunk a kórházról, amiből kiderült, a betegek inkább választottak volna egy fogházat, ha tudják, hogy hová kerülnek.