Matolcsy György 2016-ban a pénzétől is csúnyán elvált

2017.02.01. 01:59
Ez igazán nem a jegybankelnök éve volt: több mint 60 milliós megtakarítása és felesége is eltűnt friss vagyonnyilatkozatából.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) weboldalán január 31-én éjfélkor nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint 2016-ban nagyon megcsappantak a jegybankelnök tartalékai. 

Matolcsy Györgynek tavaly még 2,4 millió forint pihent a számláján, más jogcímen fennálló követelése 61 millió forint volt, ehhez képest mára nem maradt semmije.

A jegybankelnök ráadásul megvált a tavaly 43 millió osztalékot termelő Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet száz százalékos tulajdonrészétől is. A jegybanki alapítványoktól sem vesz fel többé jövedelmet, amit pedig tavaly még jótékony célra fordított.

D  YT20120627003
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ami maradt: egy balatonakarattyai ingatlan és ötmillió forintos havi fizetés, amihez még jön évi 495 ezer forint cafeteria és havi 14 forint étkezési jegy, valamint külföldi útjai során 20 ezer forintos napidíjban is részesül. 

A pénzzel együtt Matolcsyné is eltűnt

Nem jelenthető ki teljesen biztosan, de igen valószínű, hogy Matolcsy György brutális vagyonvesztésében feleségével való válása játszhatott közre. Míg tavaly felesége ott szerepelt a bevallás elején feltüntetve, mint aki vele egy háztartásban él, 2017-re a megtakarítások mellett Matolcsyné is teljesen eltűnt a vagyonnyilatkozatból.

A jegybankelnökről tavaly derült ki, hogy a korábbi beosztottjával, Vajda Zitával alkotnak egy párt. Bár akkori állításuk szerint hivatalosan ez egy friss kapcsolat, időközben kiderült, hogy Matolcsy valamiért már ott volt Vajda 2010-es diplomaosztóján is, és az MNB hivatalos útjaira is a legtöbbször együtt mentek. A sztorit az azóta megszüntetett Népszabadság göngyölítette fel, majd Vajda Zita a Figyelőnek adott interjúban ismerte el, hogy „összetartoznak" főnökével.