Egy hét alatt több mint százezren mentek orvoshoz

2017.02.01. 15:24 Módosítva: 2017.02.01. 15:35

Több mint százezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten – idézi az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentését az MTI. Az elmúlt évtizedben egy influenzaszezonban sem regisztráltak ilyen magas heti betegszámot.

A negyedik naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma, a betegek száma másfélszeresére nőtt az előző hetihez képest.

Két megye – Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg – kivételével minden közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Legtöbben Győr-Moson-Sopron, Vas és Bács-Kiskun megyében mentek orvoshoz, a legkevesebben Nógrádban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében.

A múlt héthez viszonyítva az életkor szerinti megoszlásban nem volt nagy változás. A betegek több mint 41 százaléka volt gyermek, több mint 6 százalékuk 60 éven felüli. Az orvos fordulók több mint fele felnőtt volt. Több mint 31 százalékuk a 15-34 éves, több mint 20 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a negyedik héten harmincnégy jelentés érkezett 12 területről. A járványok több mint 90 százaléka gyermekközösségben, óvodákban, általános iskolákban és bölcsődében fordult elő.

Újabb két kórházban nem lehet látogatni

A kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház valamennyi fekvőbetegosztályán teljes látogatási tilalmat rendeltek el szerdán az influenzajárvány miatt.

Az intézmény kalocsai telephelyén teljes látogatási tilalom van, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórházban ugyanakkor részleges a tilalom. A határozatlan időre szóló korlátozás a központi aneszteziológiai és intenzív osztályra, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályra, valamint a szülészet és a nőgyógyászati osztály újszülött részlegére vonatkozik. Az intenzív osztályra a tünet- és panaszmentes hozzátartozóknak az osztályvezető engedélyezheti a látogatást, amennyiben rendelkeznek influenza elleni védőoltás igazolással.

Teljes látogatási tilalom van érvényben néhány napja a Bajai Szent Rókus Kórházban és szerdától már a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban is.