Árpád
-2 °C
4 °C

Kitűzték a zuglói választást, a baloldal még tanakodik

2017.02.01. 11:38

Április 23-án tartják az időközi választást Zugló 3. számú egyéni választókerületében, erről döntött szerda délelőtt a helyi választási bizottság, értesült az Index.

Az időközi választásra azért van szükség, mert az önkormányzati törvény szerint január 21-én megszűnt a mandátuma a tavaly januárban eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Az az önkormányzati képviselő ugyanis, aki egy éven át nem jelenik meg a képviselő-testület ülésein, elveszíti megbízatását. 

Sápi Attila
Sápi Attila
Fotó: Facebook

Sápi rejtélyes körülmények között tűnt el,  az erről szóló cikkeinket itt olvashatják .

Az időközi választásnak elég komoly tétje van, döntően befolyásolja a helyi hatalmi viszonyokat. Ha a Fidesznek sikerül megnyernie a szocialista körzetet, akkor többségbe kerülnek a zuglói képviselő-testületben. (Jelenleg 9 fideszes, 8 baloldali plusz a párbeszédes Karácsony Gergely és egy-egy LMP-s, jobbikos és Civilzugló egyesületes a tagja a testületnek.)

A Fidesz nagy valószínűséggel Szatmáry-Jähl Angélát indítja (ő Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő édesanyja, korábban is indult a kerületben. A Civilzugló Egyesület Drevenka Mónikát indítja, aki legutóbb 13 százalékot ért el a 3. választókerületben - közölte korábban a Blikkel Várnai László, az egyesület vezetője.

A baloldal még nem döntött

A nagy kérdőjel a baloldal. Az Index úgy értesült, még nem dőlt el, milyen felállásban indulnak a pártok. Karácsony Gergelynek ugyanis a kiszivárgó információk szerint nem túl rózsás a viszonya a helyi MSZP-vel (többször is Karácsonnyal szemben szavaztak az elmúlt években).

Így egyelőre kérdéses, hogy az MSZP és a Karácsony vezette Párbeszéd meg tud-e állapodni egy közös jelöltben. És akkor még ott van a DK is, amely a korábbi megállapodás értelmében igényt tarthat a jelölés jogára.

Kérdéses, külön indulásnál mennyi esélyük van a győzelemre. Dunaújvárosban tavaly már csúnyán megszívta a baloldal a különutasságot. Az idő viszont nagyon sürgeti a helyi vezetőket, hiszen a választás időpontját kitűzték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?