Putyin érkezésére még a szmog is inkább odébb állt

2017.02.01. 18:22

Az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulása nyomán Tarlós István főpolgármester szerdán megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte az MTI-vel a Főpolgármesteri Hivatal szerdán kora este.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Budapesten tovább folytatódik a borult, párás, alkalmanként csapadékos idő, s a csapadék hatására lassan csökken a szálló por koncentráció. Csütörtökön már számottevő csapadék már nem várható. Pénteken és szombaton a levegőminőség további javulására lehet számítani. 

A főváros közleményében Tarlós István főpolgármester ismételten köszönetet mondott a "példátlan együttműködésért azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását".

Az elmúlt napokban ismét az ország nagy részén veszélyessé vált a levegő a magas szálló por koncentráció miatt. Szerdára viszont országszerte több településen, köztük Budapesten is jelentősen csökkent a légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szerdán a keleti országrészben: Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok, Oszlár, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc és Putnok, valamint a nyugati határnál Szentgotthárd szerepelt a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Emellett Szolnok, Pécs, Veszprém, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely levegőjét minősítették egészségtelennek. A többi települést, köztük Budapestet a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölte szerdán az OKK.

A fővárosban múlt hétfőn lépett életbe a szmogriadó riasztási fokozata, ezt az átmeneti javulás után mérsékelték. Budapesten múlt péntek óta volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.  • Bérelnék
  • Bankszámla