Felcsúton mindenre van pénz, új iskola épül

2017.02.02. 12:27

Egy tavaly december végi kormányrendelet szerint a felcsúti önkormányzat 65 millió forintos extra támogatást kapott a faluban található „víztorony áthelyezésére és az infrastruktúra fejlesztésére” - írja a magyarnarancs.hu.  A lap azt írja, a víztorony áthelyezésére azért van szükség, mert annak a helyére terveznek egy iskolát. Információjuk szerint a határozatban megnevezett infrastruktúra-fejlesztés is a víztoronnyal kapcsolatos munkálatokra vonatkozik, ebbe a vízvezeték-átalakítás, villamoshálózat-bővítés, az áthelyezés időtartamára az ideiglenes távközlési torony felállítása, a telek megközelítését biztosító útszakaszok felújítása tartozik bele.

Felcsút jegyzője, dr. Sisa András is megerősítette a magyarnarancs.hu-nak, hogy új iskola épül, mert a település általános iskolája „már most is kapacitásán felül működik”, illetve az is nehézséget okoz, hogy a testnevelésórákat az intézménytől távolabb, egy másik ingatlanon tudják megtartani, utóbbi mellett épülne az iskola. Mivel egy teljesen új épületet húznak fel, a beruházás minimum több százmillió forintot emészt majd, amelyről ugyan még nincs fellelhető kormányhatározat, de a magyarnarancs.hu szerint alighanem a miniszterelnök települése megkapja majd a szükséges forrásokat.

A Felcsúttól 5 perces távolságra található Óbarok nem ilyen szerencsés. A miniszterelnök falujában hatvanszor annyi uniós forrás jut egy lakosra, mint Óbarokban. Míg Felcsút 2015-ben járdaépítésre kapott 40 milliót, a mostohatestvér egész éves költségvetése hatvanmillió.  A falu nagyon régóta szeretne egy járdát, de ehhez a szinteltolódás miatt a főúthoz is hozzá kellene nyúlni. Utóbbiról azonban nem dönthet a település, mert az nem önkormányzati tulajdon. A polgármester szerint sajnos a pályázatok sem mindig találják el azt az igényt, ami az ilyen kis településeknél jelentkezik.