Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Medián: A fideszesek negyede aláírná az olimpiaellenes aláírásgyűjtést

index-6790
2017.02.02. 07:10

A budapestiek többsége nem akar olimpiát a fővárosba, és nem is nagyon hisz abban, hogy komoly esélye van Budapestnek elnyerni a 2024-es játékok rendezését, közölte a HVG az általuk rendelt Medián-felmérést ismertetve.

A 600 fős, budapesti reprezentatív mintán készített kutatásból kiderül, hogy 

  • 51 százalék szerint kicsit vagy teljesen valószínűtlen, hogy megkapja Budapest a rendezés jogát, míg a valószínű/biztos verzió mellett 39 százalék van.
  • 68 százalék szerint másra kéne fordítani a pénzt, miközben 26 százalék szerint az olimpia minden pénzt megér. A kormánypárti választók körében viszont 67-27 százalékban többen osztják a "nem számít a pénz" véleményt.
  • 60 százalék akar népszavazást az ügyről, 32 nem.
  • viszont ehhez képest a Momentum aláírásgyűjtését csak 9 százalék írta alá, és 33 tervezi. Igaz, ha ezt kivetítjük egész Budapestre, akkor a szükséges szignók négyszerese is összejöhet.

(Az összeadott százalékok egy-egy ügyben azért nem 100-ra jönnek ki, mert volt "nem tudja" lehetőség is.)

Hann Endre, a Medián igazgatója a HVG-ben mindehhez hozzáfűzte, hogy az olimpia várható költségét a válaszadók többsége (59 százalék) meg sem próbálta megtippelni, 28 százalék 1000 milliárdnál olcsóbbra, 10 százalék drágábbra saccolja a rendezést.

A pártszimpátia szerinti bontásokról Hann azt írta, az ellenzékiek 70 százaléka mozgósítható lenne az aláírásgyűjtésre, a kormánypártiak 70 százaléka nem, viszont

a Fidesz-szavazók körében is 27 százalék mondja, hogy aláírta, vagy alá fogja írni a kezdeményezést.

Ha pedig lesz népszavazás, akkor a jelenlegi adatok szerint a nemek (azaz a visszavonásra irányuló kérdésfeltevés miatt technikailag az igenek) lesznek többségben a mérés szerint, ugyanis

a budapestiek 54 százaléka arra szavazna, hogy vonja vissza a főváros a pályázatot

- írja a HVG.