Jolán
2 °C
4 °C

Pénzbüntetést kapott Polgár DK-s polgármestere

2017.02.02. 14:06

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Tóth Józsefet, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt szocialista alelnökét, Polgár jelenlegi DK-s polgármesterét csütörtökön a Debreceni Törvényszék.

Tóthot még egy 2005-ös ügy miatt ítélte el a bíróság, amikor Tóth a megyei közgyűlés alelnöke volt: a politikus által felügyelt M3 Kht.-nél pénzügyi szabálytalanságok merültek fel , a közgyűlés akkori szocialista elnöke, Juhászné Lévai Katalin pedig Tóthot bízta meg, hogy vizsgálja ki az ügyet. Tóth össze is hívott két értekezletet a cég vezetőivel, ahol lehordta őket a jogosulatlan kifizetések és egyéb szabálytalanságok miatt, de aztán megbeszélte a vezetőkkel, hogy hogyan lehetne a törvényesség látszatát megtartva rendezni az ügyet. A megbeszélésről viszont a cég ügyintéző titkára, P. Barnabás felvételt készített és ez alapján följelentette a politikust.

A feljelentés nyomán az alelnököt bemószeroló P. Barnabást és a cég projektvezetőjét, B. Pétert sikkasztás miatt 2010-ben illetve 2012-ben jogerősen el is ítélte a bíróság, mindketten pénzbüntetést kaptak. Tóthot 2014-ben első fokon hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság, másodfokon azonban a Debreceni Törvényszék ezt hatályon kívül helyezte, mert idő közben elévült az eljárás.

A harmadfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2016-as végzése szerint viszont a kérdéses cselekmény, "függetlenül attól, hogy megvalósult-e", nem évült el, ezért új, érdemi másodfokú tárgyalás lefolytatására kötelezte a törvényszéke, amely végül bűnösnek találta és 400 ezer forintra büntette a politikust. A most kihirdetett jogerős ítéletet Tóth József elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?