Putyin elindult haza

Putyin újra Budapesten

Vége
IMG 8310
Nyilas Gergely
2017.02.02. 11:32

Összefoglaló

2015 után ismét Budapestre jött az orosz elnök. 13 órakor szállt le a gépe, népes konvoja a parlamenthez ért, ahol Orbán Viktor fogadta.
A találkozó baráti, bár a megszűnt Malév 126 millió eurós tartozásának rendezésén még dolgozni kell – ez nem merült fel a tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.
Orbán sajnálkozott az európaiak Oroszországgal szembeni politikája miatt. Szerinte a szankció nem megoldás az ukrajnai válság rendezésére.
Paks ügye sínen van, Putyin akár 10 helyett 12 milliárd eurót is hitelezne.
A Dunaferrnél reménykednek, hogy a dunaújvárosi orosz vasmű lendületet kap.
Ha útlezárásokról van híre, esetleg az elnöki repülőgépen tartózkodik, írjon nekünk a tema+putyin@mail.index.hucímen
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Együtt a Kossuth tér sarkánál fütyülné ki Orbánt, de hiába van érvényes engedélyük, a rendőrség a lezárásokra hivatkozva nem engedte be őket a területre.

    Juhászt elküldték, pedig érvényes területfoglalása volt
  • „Magyarország úgy látja, hogy európai szempontból sürgősen szükség van a kiegyezésre az EU és Oroszország között” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrovval, az orosz diplomáciai tárca vezetőjével folytatott hétfői moszkvai megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

    Lavrov szerint a tárgyalások fő témája Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatásának előkészítése és a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok felélénkítése volt, ám az új amerikai elnök beiktatása nyomán kialakult helyzet is fontos hangsúlyt kapott – írta az MTI.

    "Ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben" – mondta az  magyar tárcavezető.

    Hozzátette: magyar történelmi tapasztalat, hogy Kelet és Nyugat konfliktusának mindig Közép-Európa itta meg a levét, ezért Magyarországnak evidens érdeke, hogy Kelet és Nyugat együtt tudjon működni. Szavai szerint hosszú idő után most először áll úgy a helyzet, hogy a nemzetközi folyamatok is támogatják a magyar-orosz együttműködést.

    "Magyarországnak az az egyértelmű érdeke, hogy az új amerikai adminisztráció és Oroszország között minél előbb jöjjön létre egy kölcsönös bizalmon alapuló, pragmatikus, szoros együttműködés" - fűzte hozzá.

    Szavai szerint ha ma valaki így beszél az Európai Unióban, arról a fősodor még mindig azt súgja, hogy putyinista vagy trumpista.

    "Szeretnénk ezektől a bántóan leegyszerűsítő és káros megközelítésektől végre elszakadni, és belátni, hogy Európának az az érdeke, hogy normalizálja a kapcsolatát Oroszországgal" - fogalmazott.

  • Az orosz-magyar űrprogram (!!) is új lendületet kapott Szijjártó Péter és Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter reggeli találkozóján. 

    A magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte, megállapodtak arról is, hogy a magyar-orosz űrkutatási programokat folytatják, ez az együttműködés eddig is kifejezetten sikeres volt.

    "A magyar kormány úgy döntött, hogy 200 millió forinttal támogatja ennek a programnak folytatását, a jövőben pedig az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt szentel ennek az együttműködésnek" - mondta elégedetten Szijjártó Péter, aki szerint itthon már "komoly exportképes ipar alakult ki" annak köszönhetően, hogy Oroszország bizonyos fázisokat kifejezetten magyar beszállítókra bízott.

    (MTI)

  • Itt vannak lezárások és BKV-módosítás

    Putyin az egyik legkomolyabban őrzött elnök: a budapesti látogatás biztosításának érdekében a fél belvárost lezárták, és számos BKV-járat is alternatív útvonalon közlekedik.

    Két éve 188 millió forintot szánt a magyar fél az elnök védelmére. Angela Merkel 2015. februári látogatása biztonsági szempontból csak 137 millióba került.

  • A budapesti Tolsztoj utcáról is szó lesz

    Szijjártó Péter előre megmondta, miről fog tárgyalni Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Külügyi konzultációkról és a regionális együttműködésről írnak alá megállapodásokat, na és a Tolsztoj utcáról.

    Cikkünket a témában itt olvashatja.

  • Elég bizalmas kapcsolatról árulkodik, hogy Szergej Lavrov a magyar külügyminiszter otthonában vendégeskedett. A Hvg.hu úgy tudja, hogy hatalmas konvoj gyűlt össze a dunakeszi repülőtéren ahonnan az orosz külügyminiszter Szijjártó Péter házához gurult. A két politikus ott is vacsorázott.

    Orbán Viktor korábban megmondta a sokat vitatott anyagi hátterű házzal kapcsolatban, hogy épp ilyen alkalmakra lehet szükség egy reprezentatív otthonra.

  • Még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország kapcsolatát a nehézipari fejlesztési együttműködésben a technológiaintenzív ágazatokat illetően - mondta Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel.

    Az együttműködés kiemelt terepe lesz Szijjártó szerint  a magyar és orosz vállalatok közös részvétele harmadik piaci tendereken, mint amilyen az egyiptomi vasúti tender, amelyben még nem született döntés, de versenyben van a két ország közös ajánlata.

    A nehézipari együttműködés kapcsán a Dunaferr helyzete is szóba jött, az orosz fél tavaly 20 millió eurót fektetett be, idén pedig ezt az összeget is meghaladják az orosz befektetések.

    Szijjártó elmondta, a következőkben a magyar vízipari beruházásokat is ösztönzik Oroszországban, a cél az, hogy minél több orosz város vízrendszerének működtetésében a Fővárosi Vízművek vezető szerepet kapjon.

    (MTI)

  • Putyin szinte hazajár Budapestre

    Csütörtökön két év után újra Budapestre látogató orosz elnök szép szavakat már előzetesen is kapott a nemrég Moszkvában járt Szijjártó Pétertől, bár ettől még nem biztos, hogy az EU-val való politikai szembehelyezkedés majd gazdasági előnyöket hoz. Végigvettük, miről lehet szó Putyin újabb budapesti látogatásán, és mi tűnik túlzott várakozásnak.

  • Nagyjából 100 kilométeres kitérőt kell tennie az orosz elnök gépének, miután Ukrajna felett nem szállhatnak orosz gépek. A Krím annexiója és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták támogatása miatt bevezetett ukrán tiltás következtében az elnök IL-96-os gépe Oroszországból Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián át érkezik Budapestre.

  • cikkünk a témában:

    A függőség napja

    A tavaly februári, moszkvai Orbán-Putyin találkozó után Orbán az évszázad üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Hogy ezúttal miről egyeztet az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, az egyelőre titok. Olvassa el nálunk Perger András, a Greenpeace Klíma- és Energiakampány-felelősének véleménycikkét a paksi bővítésről.