Eszter, Eliza
EUR 383,06 Ft
USD 356,86 Ft
14 °C
24 °C

A magyarok jobban szeretik Putyint, mint Merkelt

D  AS20170202011
2017.02.02. 14:05
A csütörtökön Budapestre látogató Putyin népszerűsége jóval elmarad a legkedveltebb Ferenc pápához és Obamához képest, de előzi Merkelt, Junckert és Trumpot, miközben nagyon megosztja a magyar közvéleményt. Putyint más keménykezű vezetőkhöz hasonlóan inkább a jobboldaliak, a a kompromisszumkésznek mutatkozó vezetőket a baloldaliak kedvelik jobban. A világvezetőinek magyarországi népszerűségét vizsgáltuk a Závecz Research friss közvélemény-kutatásában.

Putyin a közepesen népszerű vezetők közé tartozik Magyarországon, messze lemaradva az éllovas katolikus egyházfőtől, de egyaránt megelőzve az EU markáns figuráit és a frissen beiktatott Donald Trumpot. Az Index megbízásából a Závecz Research telefonos közvélemény-kutatással vizsgálta a világ vezetőinek népszerűségét. Ferenc pápán kívül a nagyhatalmak és a regionálisan leginkább meghatározó államok első embereire kérdeztünk rá, kíváncsiak voltunk a leköszönő Obama és az egyre diktatórikusabb Erdogan megítélésére is.

Összességében úgy tűnik, hogy a világ legpopulárisabb vezetői sokkal kedveltebbek nálunk, mint bármelyik magyar politikus. A világ meghatározó közéleti személyiségei közül Ferenc pápa a legnépszerűbb, őt Obama amerikai exelnök követi.

Ilyen magas népszerűségi mutatók – 79 illetve 70 pont 100 fokú skálán – hazai politikusokra, nyilvánosság előtti szereplőkre csak a rendszerváltás utáni első évtizedben voltak jellemzők

– segített elhelyezni az eredményeket Závecz Tibor, a közvélemény-kutató cég vezetője.

Miközben a volt amerikai elnök népszerűsége sokkal magasabb a jelenleginél, ismertségben Trump hátránya már nem olyan jelentős: 88 százalék Obama 98-ával szemben. Bár a magyar közvélemény közmondásosan érdektelen a külpolitika és a világ Magyarország határain kívül eső történései iránt (ez azért az elmúlt időszak egzaltáltabb nemzetközi politikája miatt változóban van), a pápát, Putyint és Merkelt azért gyakorlatilag mindenki ismeri. Juncker és a török elnök neve már kevesebb embernek cseng ismerősen (66 és 50 százalék).

A jobboldaliak is jobban szeretik Obamát

Ha pártszimpátiák szerinti bontásban nézzük az adatokat, látni, hogy több vezető megítélése erőteljesen megosztja a magyar szavazókat. A fő tanulság, hogy – Závecz Tibor szavaival –

a Fidesz és a Jobbik híveihez a keménykezű, harcosabb személyiségek állnak közelebb, míg az MSZP és a DK támogatóinak inkább a kompromisszumkereső politikusok rokonszenvesek”.

Barack Obama például az MSZP és a DK táborában 80 körüli rokonszenvpontszámmal rendelkezik, a jobboldali pártok hívei körében pedig nem éri el a 60-at. Trump megítélése fordított: a fideszeseknél (52) és a jobbikosoknál (44) az egyértelműen magasabb, mint az MSZP-sek (33) és a DK-sok (17) körében.

Ezzel együtt az is látszik, hogy Obama összességében a jobboldaliak között is erős közepes megítélést kapott, és számukra is szimpatikusabb, mint akár Trump, akár Putyin. Ez azt is jelzi, hogy a szavazók ebben egyelőre nem követik teljesen a magyar pártpolitikusok iránymutatását.

Inkább Putyin, mint a Nyugat?

Miközben összességében közepes értékelést (47 pont) kapott a megkérdezettektől Putyin, az orosz elnöknek a jobboldali pártok támogatói körében az átlagosnál nagyobb a reputációja, a szocialisták körében átlag körüli, míg a DK-sok kifejezetten elutasítóak vele szemben.

Honnan tudjuk?

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült január 25. és 30. között, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít telefonos közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából.

De még a szocialista szavazókra is igaz, hogy Putyint valamivel szimpatikusabbnak találják, mint akár Merkelt, akár Junckert. A fideszeseknél Putyin fölényesen veri a kormánypolitikusok által sokat támadott luxemburgi EU-biztost és a menekültválság fő felelősének kikiáltott német kancellárt.

Az EU két markáns alakja ugyanis erősen megosztó a magyar közvéleményben. A német kancellár nagyon szimpatikus a DK-sok szemében (72 pont), közepesre értékelik a szocialisták (47), a Fidesz és a Jobbik táborában viszont kifejezetten nem kedvelik (31-32 pont).

Összességében a magyar közvélemény, benne a három legnagyobb párt támogatóival, jobban szeretik Putyint, mint az Európai Unió meghatározó nyugati politikusait.

A fideszesek Erdogant választják Merkellel szemben

Az illiberális demokrácia másik ikonja, a török Erdogan nem csak kevésbé ismert, de jóval népszerűtlenebb is Putyinnál. Népszerűségi indexe egyik választói csoportban sem magas, de figyelemre méltó, hogy a fideszes átlag számára így is egyértelműen szimpatikusabb, mint Angela Merkel (38 a 31 ponttal szemben) – vagy legalábbis kevésbé ellenszenves.

Mindenhol Népszerű Ferenc pápa

Végül nézzük Ferenc pápát, aki nem csak összességében, de minden politikai csoportban is a legkedveltebb. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a pápa megítélése az össznépességben kevésbé politikai alapú, mint ahogy az a közéleti (főleg a menekültüggyel kapcsolatos) támadások alapján tűnhet. Elvileg az is elképzelhető, hogy a különféle szempontok (egyházakhoz való viszony általában, illetve az aktuális politikai szimpátiák) részben kioltják egymást.

Ferenc pápa mindenesetre a Fidesz-szimpatizánsok és a DK-sok között a legnépszerűbb (86, illetve 88 pont), ami azért is érdekes, mert egyébként szinte minden kérdésben ez a két szavazói csoport áll a legtávolabb egymástól. A jobbikosok és az MSZP-sek között egy kicsivel alacsonyabb a pápa népszerűségi indexe, de így is messze ő a legkedveltebb még ezekben a csoportokban is – bizonyára összefüggésben azzal, hogy az egyházfő az egyedüli, aki nem politikusként szerepel a listán.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla