Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyarok jobban szeretik Putyint, mint Merkelt

D  AS20170202011
2017.02.02. 14:05
A csütörtökön Budapestre látogató Putyin népszerűsége jóval elmarad a legkedveltebb Ferenc pápához és Obamához képest, de előzi Merkelt, Junckert és Trumpot, miközben nagyon megosztja a magyar közvéleményt. Putyint más keménykezű vezetőkhöz hasonlóan inkább a jobboldaliak, a a kompromisszumkésznek mutatkozó vezetőket a baloldaliak kedvelik jobban. A világvezetőinek magyarországi népszerűségét vizsgáltuk a Závecz Research friss közvélemény-kutatásában.

Putyin a közepesen népszerű vezetők közé tartozik Magyarországon, messze lemaradva az éllovas katolikus egyházfőtől, de egyaránt megelőzve az EU markáns figuráit és a frissen beiktatott Donald Trumpot. Az Index megbízásából a Závecz Research telefonos közvélemény-kutatással vizsgálta a világ vezetőinek népszerűségét. Ferenc pápán kívül a nagyhatalmak és a regionálisan leginkább meghatározó államok első embereire kérdeztünk rá, kíváncsiak voltunk a leköszönő Obama és az egyre diktatórikusabb Erdogan megítélésére is.

Összességében úgy tűnik, hogy a világ legpopulárisabb vezetői sokkal kedveltebbek nálunk, mint bármelyik magyar politikus. A világ meghatározó közéleti személyiségei közül Ferenc pápa a legnépszerűbb, őt Obama amerikai exelnök követi.

Ilyen magas népszerűségi mutatók – 79 illetve 70 pont 100 fokú skálán – hazai politikusokra, nyilvánosság előtti szereplőkre csak a rendszerváltás utáni első évtizedben voltak jellemzők

– segített elhelyezni az eredményeket Závecz Tibor, a közvélemény-kutató cég vezetője.

Miközben a volt amerikai elnök népszerűsége sokkal magasabb a jelenleginél, ismertségben Trump hátránya már nem olyan jelentős: 88 százalék Obama 98-ával szemben. Bár a magyar közvélemény közmondásosan érdektelen a külpolitika és a világ Magyarország határain kívül eső történései iránt (ez azért az elmúlt időszak egzaltáltabb nemzetközi politikája miatt változóban van), a pápát, Putyint és Merkelt azért gyakorlatilag mindenki ismeri. Juncker és a török elnök neve már kevesebb embernek cseng ismerősen (66 és 50 százalék).

A jobboldaliak is jobban szeretik Obamát

Ha pártszimpátiák szerinti bontásban nézzük az adatokat, látni, hogy több vezető megítélése erőteljesen megosztja a magyar szavazókat. A fő tanulság, hogy – Závecz Tibor szavaival –

a Fidesz és a Jobbik híveihez a keménykezű, harcosabb személyiségek állnak közelebb, míg az MSZP és a DK támogatóinak inkább a kompromisszumkereső politikusok rokonszenvesek”.

Barack Obama például az MSZP és a DK táborában 80 körüli rokonszenvpontszámmal rendelkezik, a jobboldali pártok hívei körében pedig nem éri el a 60-at. Trump megítélése fordított: a fideszeseknél (52) és a jobbikosoknál (44) az egyértelműen magasabb, mint az MSZP-sek (33) és a DK-sok (17) körében.

Ezzel együtt az is látszik, hogy Obama összességében a jobboldaliak között is erős közepes megítélést kapott, és számukra is szimpatikusabb, mint akár Trump, akár Putyin. Ez azt is jelzi, hogy a szavazók ebben egyelőre nem követik teljesen a magyar pártpolitikusok iránymutatását.

Inkább Putyin, mint a Nyugat?

Miközben összességében közepes értékelést (47 pont) kapott a megkérdezettektől Putyin, az orosz elnöknek a jobboldali pártok támogatói körében az átlagosnál nagyobb a reputációja, a szocialisták körében átlag körüli, míg a DK-sok kifejezetten elutasítóak vele szemben.

Honnan tudjuk?

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült január 25. és 30. között, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít telefonos közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából.

De még a szocialista szavazókra is igaz, hogy Putyint valamivel szimpatikusabbnak találják, mint akár Merkelt, akár Junckert. A fideszeseknél Putyin fölényesen veri a kormánypolitikusok által sokat támadott luxemburgi EU-biztost és a menekültválság fő felelősének kikiáltott német kancellárt.

Az EU két markáns alakja ugyanis erősen megosztó a magyar közvéleményben. A német kancellár nagyon szimpatikus a DK-sok szemében (72 pont), közepesre értékelik a szocialisták (47), a Fidesz és a Jobbik táborában viszont kifejezetten nem kedvelik (31-32 pont).

Összességében a magyar közvélemény, benne a három legnagyobb párt támogatóival, jobban szeretik Putyint, mint az Európai Unió meghatározó nyugati politikusait.

A fideszesek Erdogant választják Merkellel szemben

Az illiberális demokrácia másik ikonja, a török Erdogan nem csak kevésbé ismert, de jóval népszerűtlenebb is Putyinnál. Népszerűségi indexe egyik választói csoportban sem magas, de figyelemre méltó, hogy a fideszes átlag számára így is egyértelműen szimpatikusabb, mint Angela Merkel (38 a 31 ponttal szemben) – vagy legalábbis kevésbé ellenszenves.

Mindenhol Népszerű Ferenc pápa

Végül nézzük Ferenc pápát, aki nem csak összességében, de minden politikai csoportban is a legkedveltebb. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a pápa megítélése az össznépességben kevésbé politikai alapú, mint ahogy az a közéleti (főleg a menekültüggyel kapcsolatos) támadások alapján tűnhet. Elvileg az is elképzelhető, hogy a különféle szempontok (egyházakhoz való viszony általában, illetve az aktuális politikai szimpátiák) részben kioltják egymást.

Ferenc pápa mindenesetre a Fidesz-szimpatizánsok és a DK-sok között a legnépszerűbb (86, illetve 88 pont), ami azért is érdekes, mert egyébként szinte minden kérdésben ez a két szavazói csoport áll a legtávolabb egymástól. A jobbikosok és az MSZP-sek között egy kicsivel alacsonyabb a pápa népszerűségi indexe, de így is messze ő a legkedveltebb még ezekben a csoportokban is – bizonyára összefüggésben azzal, hogy az egyházfő az egyedüli, aki nem politikusként szerepel a listán.