Ügyészség: Kifejezetten antiszociális az exfideszes Gál Roland

2017.02.03. 07:23
A börtönben dicséreteket szerzett az az egykori dunaújvárosi önkormányzati képviselő, Gál Roland, akit egy vállalkozó meggyilkolásánál nyújtott segítsége miatt állítottak bíróság elé pénteken, Szekszárdon. A tárgyalás idő előtt félbeszakadt, Gál még nem tette meg a vallomását, de a vádiratból kiderült, hogy az ügyészség nem éppen hízelgő jellemrajzot állított össze róla és társairól.

Péntek reggel elkezdődött és 18 DVD miatt szinte rögtön el is akadt a Szekszárdi Törvényszéken annak a három férfinak a büntetőpere, akiket egy dunaföldvári vállalkozó meggyilkolása és betonba öntése miatt vádol az ügyészség. Egyikük Gál Roland, a valaha szép karriert befutott dunaújvárosi politikus, aki fideszes önkormányzati képviselő volt, amikor tavaly februárban érte jöttek a rendőrök.

Gál nagyon bő farmerban, fekete bőrdzsekiben jelent meg a bíróságon, és kimondottan vidámnak tűnt, sokat mosolygott. Ő és a másik két vádlott is beleegyezett, hogy a fotósok felismerhető képeket készítsenek róluk.

18 DVD miatt csúszik az ügy

A tárgyalásnak egy váratlanul felmerült probléma miatt szakadt idő előtt vége. Az elsőrendű vádlott, G. Antal ügyvédje előállt azzal, hogy bár vallomástételre készültek, védencének mindeddig nem volt lehetősége megismerni a nyomozás anyagát. Az iratokat, videókat, fotókat 18 darab DVD-lemezen tárolják, és a büntetés-végrehajtási intézetben nem tették lehetővé, hogy a vádlottak megnézzék ezeket a DVD-ket.

Rövid gondolkodás után a bíróság úgy döntött, hogy orvosolni kell ezt a problémát, mielőtt kihallgathatnák a vádlottakat. A bíró intézkedett, hogy először a Szekszárdi Törvényszék informatikusai nézzék át a DVD-ket, és ha bebizonyosodott, hogy nincs rajtuk semmi, ami nem odavaló, akkor - így már a bv.-t is megnyugtatva - adják át a börtönbe a vádlottaknak megnézésre.

A következő tárgyalás március 10-én lesz, ekkor már - remélhetőleg - a vádlottak kihallgatásával tudják folytatni. Pénteken a DVD-ügy miatt egyedül a vádiratot tudta ismertetni az ügyésznő.

A gyilkosság 2013. május 1-jén, Dunaföldváron történt, de a holttestet csak 2016. február 14-én találták meg a nyomozók egy dunaújvárosi pincében, beton és törmelék alatt. A vád szerint aki ténylegesen megölte a vállalkozót, az a régi üzlettársa, G. A. volt, míg Gál Roland és Sz. József bűnpártolóként vett részt a gyilkosságban. Az ügyészség szerint G. A., aki egyébként ült már börtönben gyilkosságért, azért ölte meg a vállalkozót, mert az nem akarta megadni a pár millió forintos tartozását.

Az ügyészség szerint G. A. két segítőjének egyike, a másodrendű vádlott, Sz. József egy régi börtöncimborája volt, ő figyelte az áldozat lakását, és riasztotta a barátját, amikor egyedül volt otthon a vállalkozó. A holttestet már hárman vitték kocsival G. A. anyjának dunaújvárosi, felújítás alatt álló házához, ahol elrejtették a pincében. Sz. a vád szerint a szolgálataiért megkapta az áldozat nyakából leszedett arany nyakláncot, amit később 113 ezer forintért csapott zálogba, és összesen 1,3 millió forintnyi készpénzt is, három részletben.

Gál Roland az ügy harmadrendű vádlottja. G. Antalt régóta, 1997 óta ismerte egy közös munkahelyről, de később családi kapcsolatba is kerültek.

Egocentrikus, nárcisztikus

Az ügyész a vádbeszédben adott egy-egy rövid jellemrajzot is a vádlottakról, valószínűleg az ügyben készült pszichológus szakértői vélemény alapján. Mindhármuk intellektusa megfelelő. G. Antal nehezen viseli a kudarcot, érzelmileg labilis, sértődékeny, agresszióra hajlamos. Sz. József befolyásolható. Gál Roland az ügyész jellemzése szerint

  • "kifejezetten antiszociális",
  • egocentrikus,
  • nárcisztikus,
  • túlértékeli magát,
  • mások szempontjainak a megértésére képtelen,
  • indulatkezelési nehézségei vannak.

A vádirat szerint Gál Roland a gyilkosságnál lényegében a sofőr szerepét töltötte be. Ő fuvarozta G. Antalt az áldozat házához, és pár házzal arrébb várakozott, amíg a társa bement. G. Antalt odabent a lefekvéshez készülődő, csak zoknit, alsót és pólót viselő vállalkozó fogadta azzal, hogy "Mi a faszt keresel te itt?".

Sofőrködik, cipel

A vád szerint, melyet elsősorban G. Antal vallomására alapoztak, G. ekkor nekiugrott. Két kézzel megragadta a nyakát, amitől mind a ketten a földre estek. G. nem eresztette áldozata nyakát addig, míg egy reccsenést nem hallott. Amikor rájött, hogy a vállalkozó meghalt, nyomban eldöntötte, hogy a holttestet el kell tüntetni.  Feltakarított bent, a holttestet kivonszolta az ablakon keresztül, és a vállán elvitte a nagykapuig. A vád szerint Gál Roland odahajtott a kocsival, és a holttestet már együtt tették be a kocsi rakterébe. Gál Roland vezetett, elmentek Sz.-ért. A dunaújvárosi házban is Gál Roland volt az, aki segített G. Antalnak levinni a pincébe a holttestet. Aztán ő elment, G. Antal és Sz. együtt fedték be a holttestet építési törmelékkel és hulladékkal, hogy aztán később majd az építkezésen dolgozók be is falazzák.

A letartóztatása előtti években Gál Roland pályája jól alakult Dunaújvárosban. Ahogy megírtuk: annak ellenére nevezte ki párttársa korábban a közbiztonsági bizottság elnökének, 2014 őszén pedig az önkormányzat közbiztonsági tanácsnokának, hogy 2006-ban közlekedés biztonsága elleni bűntett és rongálás miatt is büntették. Azt megelőzően magánokirat-hamisítás vétsége miatt volt megróva. A közbiztonsági bizottság elnökeként később viszont ő tüntetett ki rendőröket.

Kifogástalanul viselkedik a börtönben

Gál Roland csak három héttel azután mondott le dunaújvárosi önkormányzati képviselői mandátumáról, hogy emberölés gyanújával őrizetbe vették. Végleges távozását a Fidesz-KNDP addig nem nagyon erőltette. A közgyűlés február 18-án még közbiztonsági tanácsnoki megbízását is meghagyta a gyilkossággal gyanúsított politikusnak, és csak néhány nappal később változtattak véleményükön. A Gál megüresedő helyére kiírt időközi választást tavaly nyáron a fideszes jelölt nyerte, miután a baloldali pártok külön jelöltekkel indultak.

A pénteki tárgyaláson mindhárom vádlott ügyvédje megpróbálkozott azzal, hogy védenceiket kihozzák az előzetes letartóztatásból. Gál Roland ügyvédje azzal érvelt, hogy védence kifogástalanul viselkedik a börtönben, több dicséretet is kapott. A bírót azonban ez nem hatotta meg, szerinte túl nagy a szökés, elrejtőzés veszélye, ráadásul a házi őrizetben akár össze is tudnának beszélni egymással a vádlottak. Mindhárom ember marad előzetesben. Gál Rolandot egyébként bűnpártolóként 5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport