Gyurcsány Orbánnak: Viktor, bűnözőnek tartunk, beteg ember vagy!

6174599296 HUSZ0058
2017.02.04. 17:29
Hatalmas vehemenciával szidta Orbánt Viktort és a kormány a Westendben tartott évértékelőjén Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke betegnek, bűnözőnek, tolvajnak nevezte a miniszterelnököt, de azt mondta, majd ő legyőzi a gonoszt. Eközben a baloldaliakat sem kímélte, és Gyurcsány leleplezett egy ellene szóló cselszövést is, szerinte Botka a háta mögött akar megállapodni a többi párttal. De jelezte, nem tűnik el.

Nem meglepő módon ismét Orbán Viktor és a kormány kritizálása tette ki Gyurcsány Ferenc idei évértékelőjének nagy részét. Ezúttal azonban minden eddiginél több támadó, mondhatni sértő jelzőt használt a miniszterelnökre a DK vezetője.

Hogy jól érzékelhető legyen a beszéd tartalmának hangulata, összegyűjtöttük, milyen jelzőkkel, kifejezésekkel, fordulatokkal illette Gyurcsány Orbánt a majdnem háromnegyed órás szónoklatában.

  • Viktor, te vagy a felelős elenyészett életekért, reménytelenségért!
  • Nem tisztelünk, hanem megvetünk, Viktor!
  • Nem vezetőnek tartunk, hanem bűnözőnek!
  • Nem miniszterelnök vagy, hanem beteg ember!
  • Előtted jobb volt, utánad jobb lesz.
  • A Fidesz lop, a miniszterelnök tolvaj, mint párttársaink jelentős része.
  • El kell őket távolítani, nem nyugszom, a DK nem nyugszik, amíg ezt nem érjük el.
  • Addig nem nyugszunk, amíg ezek börtönbe nem kerülnek, a pénz pedig nem lesz azoké, akiket illet.
  • A miniszterelnök tönkreteszi gyerekeinket. A lányát Svájcban taníttatja, bár tudnánk miből, a mieinket tudatlanságban tartja.
  • Ők mennek, mi meg jövünk, és rendet csinálunk az egészségügyben.
  • Készen állunk rá, hogy legyőzzük a gonoszt, visszavesszük az országot a Fidesz hatalmától.

A fentiekből pontosan látható a gyurcsányi beszéd íve. A DK vezetője szerint Orbán maga a megtestesült gonosz, akit "el kell takarítani", ő és a DK pedig készen áll erre, visszaveszi az országot, és rendet rak.

Titkos baloldali cselszövés

Hogy ez a gyakorlatban nem lesz egyszerű, azt magának a beszédnek a másik része bizonyította. Az ugyanis nem a Fideszről, hanem a baloldalról szólt. Gyurcsány úgy kezdte az évértékelőjét, hogy jól tudja, nemcsak a másik oldalin, hanem a saját oldalán is sokan ki akarják zárni a politikából, és várják az eltűnését.

Becsukni vagy eltávolítani kívánnak, börtönbe zárni vagy kizárni a politikába itt és és ott is

– mondta Gyurcsány, aki szerint ha érdemelt is, már letöltötte büntetését. Jelezte, nem tűnik el: „teszem a dolgom és maradok, vezetem a pártomat, és sikeres pártot csinálok belőle, tetszik vagy nem tetszik”.

Jobban érthetővé vált a beszéd közepéből, kinek is szólt az üzenet. Gyurcsány jelezte, hogy nem tud elmenni szó nélkül egy baloldalon zajló „cselszövés mellett”. Azt mondta, hogy az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd „a hátunk mögött titkos tárgyalásokat” folytat Botka Lászlóval és „egy királycsinálóval”; hogy kiről van szó, nem nevezte meg.

Egész pontosan arról van szó, és az Index is hallott erről, hogy Botka László megpróbálja az összefogást először Gyurcsány Ferenc nélkül összerakni. Ezért egyeztet a DK-n kívül a többi párttal.

Gyurcsányt ez érthetően felháborítja, és azt üzente az ellenzéki társainak:

mi távol vagyunk cselszövéstől, de ha így viselkedtek, előbb tesszük nélkületek rendbe az országot, mint ti nélkülünk.

Vagyis lefordítva, Gyurcsány nem tágít, és ha kell egyedül is elindul a 2018-as választásokon.

Beszólás Medgyessynek és a Jobbiknak

Gyurcsány a beszédében szót ejtett még a korrupciós kérdésekről is, jelezte, hogy „a tisztességes korrupció fából vaskarika”. Szerinte nincs kompromisszum, önfelmentés, együttműködés a tolvajokkal, „akkor sem ha a földet, országot, metrópénzt lopják – legyenek miniszterelnökök, városvezetők –, aki lopott és csalt, börtönben a helye”. Ez utóbbi nem is olyan burkolt beszólás Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek, akit az OLAF-jelentés a négyes metrós korrupció egyik érintettjének nevezett.


Gyurcsány pár mondatot szánt a Jobbiknak is. Szerinte érdemes kompromisszumokat kötni, „a kompromisszum jobbá és nemesebbé tesz”, de két dologban nem alkuszik a DK: ez a korrupció és az embertelenség. Vagyis „ha valakit azért büntetünk, aminek született” – és itt a Jobbik politikájára célzott, amely származási alapon támadott embereket, például a cigányokat. Erre nincs megbocsátás szerinte.

Gyurcsány azzal zárta a szokásosnál rövidebb beszédét, hogy Orbánt 2017-et a lázadás évének nevezte, „adná Isten”. Bár jobban szeretne demokratikus változást, mint forradalmat. A DK-sok pedig készen állnak arra, hogy kormányozzák az országot.