Áradnak a folyóink a hirtelen jött jó idő miatt

2017.02.06. 11:36 Módosítva: 2017.02.06. 15:28

A hirtelen jött jó idő miatt megolvadó hó és a napokban hullott 40-90 milliméter csapadék miatt áradnak a folyóink, írja a Szon. A helyzetet tovább rontja, hogy a gyors felmelegedés hatására a hó ugyan elolvadt, de a talaj még nem engedett ki ilyen gyorsan, így a csapadék nem tud beszivárogni a talajba.

Ezek miatt a Tiszán 5-7 méteres áradás következett be, főleg a felső vízgyűjtő szakaszon. A vízállást a megolvadt, feltört jég is duzzasztja.

A Szon.hu idézi Bodnár Gáspárt, a Felső Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, aki elmondta, hogy a Szamos egy nap alatt közel négy métert áradt Csengernél egy jégtorlasz miatt, és itt további áradás várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő reggeli tájékoztatása szerint a Tisza folyó felső Kárpátaljai szakasza már apad, a jég döntő része levonult, de a vízgyűjtőn felhalmozódott hó olvadása tovább táplálja az árhullámot. Jelenleg 5 vízügyi igazgatóság területén 10 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 2 szakaszon II. fokú, 8 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban további 9–14 milliméter csapadékra kell számítani, folytatódni fog az árhullám levonulása.

A hegyoldalakról hirtelen lezúduló nagyobb vízmennyiség nem csak azért veszélyes, mert kiáradnak a folyók: Bodrogolasziban két lakóházat öntött el a megolvadt csapadék. A sátoraljaújhelyi tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, és az épületeket száz homokszákkal, munkagép segítségével is bevédték.