Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áradnak a folyóink a hirtelen jött jó idő miatt

2017.02.06. 11:36 Módosítva: 2017-02-06 15:28:15

A hirtelen jött jó idő miatt megolvadó hó és a napokban hullott 40-90 milliméter csapadék miatt áradnak a folyóink, írja a Szon. A helyzetet tovább rontja, hogy a gyors felmelegedés hatására a hó ugyan elolvadt, de a talaj még nem engedett ki ilyen gyorsan, így a csapadék nem tud beszivárogni a talajba.

Ezek miatt a Tiszán 5-7 méteres áradás következett be, főleg a felső vízgyűjtő szakaszon. A vízállást a megolvadt, feltört jég is duzzasztja.

A Szon.hu idézi Bodnár Gáspárt, a Felső Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, aki elmondta, hogy a Szamos egy nap alatt közel négy métert áradt Csengernél egy jégtorlasz miatt, és itt további áradás várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő reggeli tájékoztatása szerint a Tisza folyó felső Kárpátaljai szakasza már apad, a jég döntő része levonult, de a vízgyűjtőn felhalmozódott hó olvadása tovább táplálja az árhullámot. Jelenleg 5 vízügyi igazgatóság területén 10 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 2 szakaszon II. fokú, 8 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban további 9–14 milliméter csapadékra kell számítani, folytatódni fog az árhullám levonulása.

A hegyoldalakról hirtelen lezúduló nagyobb vízmennyiség nem csak azért veszélyes, mert kiáradnak a folyók: Bodrogolasziban két lakóházat öntött el a megolvadt csapadék. A sátoraljaújhelyi tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, és az épületeket száz homokszákkal, munkagép segítségével is bevédték.