Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

13 évet kapott a villamosmegállóban szurkáló férfi

2017.02.07. 14:56
A Fővárosi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 13 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2015 decemberében késsel nyakon szúrt egy szolgálaton kívüli rendőrt egy kőbányai villamosmegállóban.

Az ítélet szerint V. Krisztán ittas állapotban üvöltözött a villamos megállóban, hogy még aznap este „börtönbe rakja” magát, illetve valakit még „kirángat a kocsiból és agyonveri”. A megállóba érkező villamosról leszálló sértettet meg akarta ütni, azonban a szolgálaton kívüli rendőr ellökte magától. A vádlott kést rántott, újra a sértettre támadt és nagy erővel, öt centiméter mély sebet ejtve nyakon szúrta, átvágva a nyaki verőerét. A sértett észlelve a vérző sérülését menekülni próbált a helyszínről, de a vádlott utána futott és a késsel hadonászva megöléssel fenyegette. A sértett életét a kiérkező mentők mentették meg, de a szúrás miatt maradandó arcsérülést szenvedett.

A vádlott a bíróság előtt tagadta hogy szándékosan provokálta, illetve szúrta volna meg a sértettet. Védekezése szerint a sértett fogott rá kést és a dulakodás közben saját magát vágta meg. A vádlott védekezését cáfolták a BKK megállóba telepített kameráinak felvételei és a villamosra várakozó utasok. A felvételek igazolták a vádlott megbotránkoztató magatartását, valamint azt, hogy rátámadt, majd késsel a kezében üldözte a már megszúrt és menekülő sértettet.

Az orvosszakértő a sérülés jellegéből kizárta az önsértést, a nyomszakértő pedig a sértett ruházatán további késtől eredő vágásnyomokat rögzített. Ezek igazolták, hogy a vádlott szándékosan szúrta meg a sértettet. A bíróság megállapította: azzal, hogy a vádlott köztudomásúlag életfontosságú szervekkel, erekkel, idegekkel zsúfolt nyakra mérte a szúrást, egyenes szándékkal akarta elkövetni az emberölést és csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a sértett nem halt meg.

A vádlott többszörös visszaesőként, büntetőeljárás hatálya alatt követte el a cselekményt, és ki kellett zárni a feltételes szabadság kedvezményéből is. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A törvényszék fenntartotta a terhelt előzetes letartóztatását, mert a szabadságvesztés tartama miatt tartani lehet a szökésétől, elrejtőzésétől, de a vádlott előélete miatt a bűnismétlés veszélye is fennáll. A vádlott és védője ez utóbbi döntést is megfellebbezte.