Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Az MSZP is beszállt az olimpiai aláírásgyűjtésbe

2017.02.07. 15:25 Módosítva: 2017.02.07. 16:21
A párt eddig nem állt ki a népszavazás mellett, most viszont hirtelen bejelentette, hogy húsz helyszínen is gyűjtik az aláírásokat.

Az MSZP honlapján kedden felhívás jelent meg, amelyben a párt "arra kér minden budapestit, hogy jöjjön el és aláírásával támogassa a népszavazási kezdeményezést".

Az olimpia ügyében eddig megosztottnak tűnő szocialisták most már úgy gondolják, "ezermilliárd forintokat elkölteni a közösből nem lehet az emberek megkérdezése nélkül", és azt szeretnék, hogy "legyen népszavazás, döntsenek az emberek".

Mondjuk azért standozni nem fognak a szocialisták, a honlapjukra kitett közlemény alapján pártirodáikban várják az aláírni vágyókat. Azaz végső soron bele is álltak az aláírásgyűjtő kampányba, meg nem is.

Korábban a Fővárosi Közgyűlésben több MSZP-s kerületi polgármester is leszavazta a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló javaslatot, így Gajda Péter XIX. kerületi polgármester és Szabados Ákos, az MSZP által támogatott, XX. kerületi polgármester is nemmel szavazott.

Ugyanakkor más szocialista politikusok - így Molnár Gyula pártelnök is - aláírták a népszavazási kezdeményezést, Szanyi Tibor pedig gyűjtött is aláírásokat, de maga a párt egészen mostanáig nem állt ki nyilvánosan a népszavazás mellett.

A népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírásra van szükség, és még február 17-ig lehet gyűjteni az aláírásokat. Eddig több mint 110 ezer aláírás gyűlt össze. A szervezők korábban azt mondták, elég szoros lehet a vége, néhány száz aláírás is számítani fog. Főleg, hogy sokszor erőszakos ellenakciókkal kell megküzdeniük az aláírásgyűjtőknek.

A népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalmat megkérdeztük, mit szólnak az MSZP csatlakozásához. Hajnal Miklós elnökségi tagtól az alábbi reakciót kaptuk a szocialistáknak címezve:

Jó reggelt. Ideje volt, hogy kapcsoljanak.

A Momentum azt is elárulta, hogy az MSZP nem kereste meg őket a bejelentés előtt, és nincs köztük semmiféle együttműködés.

A Momentum és a szocialisták kapcsolata nem volt zökkenőmentes, Szanyi Tibort például enyhén leoltották, amikor rá akart telepedni a mozgalom aláírásgyűjtésére. Mondjuk Szanyi később legalább maga is gyűjtött 170 aláírást, bár ez a kezdeményezés egészét tekintve teljesen elhanyagolható mérték.

A Momentum elsősorban azzal érvel, hogy pazarló lenne az olimpia, és ennek ap pénznek jobb helye is lenne. Már csak azért is, mert elég nagy az esélye, hogy szétlopnák az egészet.