Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gulag-emlékművet kap Budapest

2017.02.07. 06:55

A tervek szerint november végére készül el a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok emlékműve, amely Budapest V. kerületében, az Október 6. utca mellett kap helyet – írta az MTI a Magyar Idők alapján.

Menczer Erzsébet fideszes parlamenti képviselő szerint az fekete gránitburkolatú obelszik 14 méter magas lesz, az áldozatokra stilizált szögesdrótok emlékeztetnek majd. „A szobor a nyolcszázezer Gulag-Gupvi táborba hurcoltak mellett a rendszerváltoztatásig tartó szovjet diktatúra magyar áldozatainak is emléket állít, határokon innen és túl egyaránt” – írta az MTI, minden eddiginél magasabb fogolyszámot idézve. 

Az emlékműre 451 millió forintot fordítanak, ebbe a projektkoordináció, a hatósági díjak és előkészület költségei, valamint az avatóünnepség is beletartozik. Magyarul, angolul, németül és oroszul feltüntetik majd rajta a "A szovjet megszállás áldozatainak emlékére" feliratot.

Az emlékmű felállításának konkrét terve néhány nappal az orosz elnök budapesti látogatása után fogalmazódott meg, bár az ötletet egy éves nyilvános pódiumbeszélgetések előzték meg.